KURCZAK Z PĘDAMI BAMBUSA

KURCZAK Z PĘDAMI  BAMBUSA
Kurczak na sposób chiński... Uwielbiam obce kuchnie - chińska była moją pierwszą i chyba pozostanie już na zawsze największą miłością.
Zdjęcie - KURCZAK Z PĘDAMI  BAMBUSA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura
SKŁADNIKI:
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki alkoholu (u mnie pigwowa nalewka na spirytusie, może być też np. wódka z dodatkiem łyżeczki cukru)
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • opakowanie chińskiej mrożonki warzywnej
  • puszka pędów bambusa
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 1/4 szklanki sosu słodko-ostrego
  • 2 łyżki oleju
Zdjęcie - KURCZAK Z PĘDAMI  BAMBUSA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura Mięso opłukać , osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę (ok.1,5cm). Z soli, mąki ziemniaczanej i alkoholu zrobić marynatę, dodać mięso i odstawić do lodówki na ok. godzinę.
Paprykę i cebulę opłukać i oczyścić, cebulę pokroić w piórka paprykę w paski. Pędy bambusa osączyć z zalewy. Sos sojowy wymieszać z ketchupem oraz sosem słodko-ostrym.
W woku lub dużej patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na złoto mięso. Dodać cebulę, paprykę, mrożonkę oraz pędy chwilę smażyć na dość mocnym ogniu potem zalać mieszanka sosów i dusić do miękkości (oczywiście warzywa nie mogą się całkowicie rozgotować - ważne jest aby nie były surowe, ale muszą zachować "jędrność").
Podawać z ryżem oraz surówką np. ze świeżej kapusty - w moim przypadku tylko z surówką.

Kategorie przepisów