Murtabaki
Przepis na te placki bardzo mnie zainteresował bo lubię takie jedzenie a czułam, że to może być dobre bo niedawno wypróbowałam czebureki, które odrobinę są podobne do dzisiejszych murtabaków chociaż ciastem przypominają mi trochę chaczapuri. Swoją drogą nazwy też są ciekawe:) Jest to rodzaj placka smażonego na tłuszczu z mięsnym farszem z dodatkiem warzyw. Ciasto bardzo fajnie się wyrabia a farsz mięsny jest dobrze przyprawiony i świetnie smakuje w tej formie. Do zrobienia tych placków zaisnpirowała mnie Iza a niedawno można je było zobaczyć także u Grumków.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki białej mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka ghee
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 szklanki oleju
Składniki na farsz:
- 2 garście zielonego mrożonego groszku
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 łyżki ghee
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku - zmiażdżone
- 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 1/2 łyżeczki soli
- ¾ szklanki świeżych liści posiekanej natki kolendry lub pietruszki
- 1 papryczka chilli drobno pokrojona
- 2 jajka
- sól i pieprz
Mąkę i sól wsypać do dużej miski, dodać ghee i wodę. Wszystkie te składniki należy wymieszać aby powstało dość miękkie ciasto. Ciasto podzielić na równe kulki i ułożyć np. na desce posmarowanej olejem. Zostawić tak na ok. godzinę.
Rozgrzać patelnię, dodać ghee i smażyć do miękkości obie drobno posiekane cebule. Dodać zmiażdżony czosnek, imbir nadal smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodać kurkumę, garam masala i chili; mieszać przez kilka sekund. Dodać mięso i groszek; smażyć od czasu do czasu mieszając. Roztrzepane w małej misce jajka z solą i pieprzem odstawić na bok. Na stole rozsmarować trochę oleju, wziąść jedną kulkę ciasta; spłaszczyć ręką i wałkować na cienkie ciasto. Placek smarować delikatnie rozmąconym jajkiem i nakładać po środku farsz; zawinąć boki. Na gorącą patelnię dać trochę ghee następnie delikatnie przenieść placek. Murtabak smażyć z obu stron żeby nabrał złocistego koloru.
Smacznego:)