Quiche z suszonymi pomidorami i serem
Pierwszy raz zrobiłam ten quich dawno temu, zasmakował nam niesamowicie, gdyż we dwoje zjedliśmy całą sporą foremkę. Później dłuższy czas staraliśmy się odszukać tamten przepis i w końcu udało się. Tarta jest bardzo wyrazista, pomidorowo- serowa. Ciasto jest lekko chrupiące i nieco pikantne. Idealne danie na romantyczną kolację, niewymagające nakładów niepotrzebnej pracy. Bardzo polecam.
Ilość: 1 blaszka o średnicy 24
Czas przygotowania: 20min plus czas pieczenia ok. 30min
Poziom trudności: 2/10
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 150 g mąki pszennej (3 łyżki mąki najlepiej zastąpić mąką kukurydzianą, dla bardziej chrupiącego spodu)
- sól
- pieprz
- duża szczypta cayenne
- 85 g miękkiego masła
- łyżka śmietany
DODATKOWO:
- 1 białko do wysmarowania podpieczonej tarty
Nadzienie:
- 100g startego sera żółtego
- 2 jajka
- 1 małe opakowanie śmietany 12%
- 1 puszka pomidorów wcześniej odsączonych na sitku
- 5 suszonych pomidorów posiekanych
- ¼ łyżeczki soli
- Szczypta pieprzu
- Szczypta pieprzu cyenne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 1 Ze składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto, wylepiamy nim formę do tarty i wkładamy do lodówki. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 185st.
2. Składniki na nadzienie umieszczamy w większej misce i dokładnie mieszamy.
3. Spód do ciasta wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem, obciążamy fasolą lub innym żaroodpornym naczyniem i wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut. Po 10 minutach zdejmujemy naczynie żaroodporne obciążające tartę
4.Podpieczony spód smarujemy rozmieszanym białkiem, dzięki temu nie nasiąknie wilgocią z nadzienia. I wylewamy nadzienie.
5. Ponownie wsuwamy quische do piekarnika i pieczemy 35-40min.
6. Wyciągamy, i podajemy po 10min gdy quiche odpocznie.
Smacznego!