Quiche z suszonymi pomidorami i serem

Quiche z suszonymi pomidorami i serem

 Pierwszy raz zrobiłam ten quich dawno temu, zasmakował nam niesamowicie, gdyż we dwoje zjedliśmy całą sporą foremkę. Później dłuższy czas staraliśmy się odszukać tamten przepis i w końcu udało się. Tarta jest bardzo wyrazista, pomidorowo- serowa. Ciasto jest lekko chrupiące i nieco pikantne. Idealne danie na romantyczną kolację, niewymagające nakładów niepotrzebnej pracy. Bardzo polecam.

Zdjęcie - QUICHE Z SUSZONYMI POMIDORAMI i  SEREM  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 blaszka o średnicy 24

Czas przygotowania: 20min plus czas pieczenia ok. 30min

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej (3 łyżki mąki najlepiej zastąpić mąką kukurydzianą, dla bardziej chrupiącego spodu)
  • sól
  • pieprz
  • duża szczypta cayenne
  • 85 g miękkiego masła
  • łyżka śmietany

DODATKOWO:

  • 1 białko do wysmarowania podpieczonej tarty

Nadzienie:

  • 100g startego sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • 1 puszka pomidorów wcześniej odsączonych na sitku
  • 5 suszonych pomidorów posiekanych
  • ¼ łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta pieprzu cyenne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 1 Ze składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto, wylepiamy nim formę do tarty i wkładamy do lodówki. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 185st.

2. Składniki na nadzienie umieszczamy w większej misce i dokładnie mieszamy.

3. Spód do ciasta wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem, obciążamy fasolą lub innym żaroodpornym naczyniem i wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut. Po 10 minutach zdejmujemy naczynie żaroodporne obciążające tartę

4.Podpieczony spód smarujemy rozmieszanym białkiem, dzięki temu nie nasiąknie wilgocią z nadzienia. I wylewamy nadzienie.

5. Ponownie wsuwamy quische do piekarnika i pieczemy 35-40min.

6. Wyciągamy, i podajemy po 10min gdy quiche odpocznie.

Zdjęcie - QUICHE Z SUSZONYMI POMIDORAMI i  SEREM  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów