Rolada schabowa z żurawiną i chrzanem
Przed świętami wiele z nas zastanawia się czym zaskoczyć podniebienia naszych bliskich. Przykładamy wiele uwagi nie tylko do tego żeby pięknie udekorować świąteczny stół ale również do tego aby same potrawy były jego ozdobą i cieszyły oko tak że wszyscy czują się głodni od rana do nocy. Rolada schabowa z suszoną żurawiną i chrzanem jest jedną z takich potraw, która czaruje swoim smakiem i wyróżnia się pięknym rubinowym kolorem żurawiny na stole. Przepis pochodzi z ubiegłorocznego, kwietniowego wydania „Poradnika Domowego” i po raz drugi zagości na moim wielkanocnym stole.
Roladę podajemy na zimno, najlepiej smakuje z sosem żurawinowo-porzeczkowym, chrzanowym na bazie kremówki lub chutneyem z mango. Jutro postaram się podać kilka sprawdzonych przepisów na sosy wielkanocne do pasztetów i mięs.
Składniki:
- 1,20 kg schabu bez kości,
- 20 dag suszonej żurawiny,
- 10 dag masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- średniej wielkości korzeń chrzanu,
- ½ łyżeczki świeżych listków rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonych,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- mięso płuczemy, osuszamy a następnie głęboko nacinamy wzdłuż przez środek tak, by można go było „otworzyć „ jak książkę,
- prostokątny płat mięsa rozklepujemy najcieniej jak się da uważając żeby nie podziurawić mięsa,
- tak przygotowane mięso nacieramy solą i pieprzem z obu stron,
- w garnku o grubym dnie lub głębokiej patelni roztapiamy masło, dodajemy żurawinę, mieszamy i po kilku minutach dodajemy świeżo starty chrzan , posiekany rozmaryn oraz bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy,
- przygotowany farsz rozkładamy na płacie mięsa i ciasno rolujemy zaczynając od dłuższego boku,
- roladę owijamy folią aluminiową i umieszczamy na ruszcie w piekarniku,
- pod ruszt wstawiamy brytfankę lub jakieś naczynie żaroodporne z wodą
- roladę pieczemy 90 minut w temp. 180˚C.