TOAD IN THE HOLE CZYLI ROPUCHA W DZIURZE
Dziś kolejny dzień, który skończył się chyba szybciej niż się zaczął, nie mogłam jednak pozwolić aby był dniem (kulinarnie) straconym, więc czym prędzej sięgnęłam do księgi Nigelli do działu ekspresowo. Nie zawiodłam się. Danie okazało się być odkryciem miesiąca. Jest nieziemsko pyszne, aromatyczne, pachnące, sycące i dość lekkie (jak na dania Nigelli). Zastąpiłam kiełbaski mięsem mielonym drobiowym w stosunku 3:1 z kiełbasą swojską bo oczywiście nie można było jej pominąć bo nikt by mi nie wybaczył braku tego nieziemskiego aromatu mimo najszczerszych chęci zdrowego, lekkiego odżywiania. Ciasto wyrosło pięknie było w środku sprężyste na zewnątrz idealnie chrupiące. Nieodzownym dodatkiem jest sos cebulowy, który należy wykonać dokładnie według wskazówek, nie pożałujecie. Nikt nie powinien przejść obojętnie koło tego przepisu. Danie jest rewelacyjne i u mnie pojawi się jeszcze wielokrotnie.
Ilość: na 4osoby
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 20min plus zapiekanie 35minut
SKŁADNIKI:
Na pulpety:
- ½ pęta kiełbasy swojskiej
- 250g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie zmielony filet z kurczaka)
- Sól
- 2 łyżki oleju
Na ciasto:
- 4 jajka
- 350ml mleka
- 250g mąki pszennej
- Szczypta soli
Na sos:
- 2 cebule
- 2 łyżeczki cukru
- 500ml bulionu (2 kostki rosołowe i 500mlwody)
- 4 łyżeczki mąki
- 2 łyżki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Mięso wrzucamy do miski. Kiełbasę obieramy ze skórki lub wyciskamy do mięsa. Mieszamy tą mięsną papkę i doprawiamy solą.
2. Formujemy z niej niewielkie lekko spłaszczone pulpety . Rozgrzewamy piekarnik do 220st
3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pulpety. Smażymy do zrumienienia. Około 6min z każdej strony w zależności od grubości pulpetów.
4. Następnie składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy.
5. Usmażone pulpety wraz z gorącym olejem przelewamy do większego naczynia żaroodpornego zalewamy ciastem i szybko wsuwamy do piekarnika.
6. Pieczemy 35minut.
7. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na wolnym ogniu na maśle aż zmięknie (około 7-8min).
8. Następnie dosypujemy do cebuli cukier, zwiększamy nieco ogień i zrumieniamy cebulę.
9. Do cebuli wsypujemy mąkę i chwilę smażymy.
10. Całość zalewamy bulionem i podgrzewamy do zagotowania.
11. Gdy nasza zapiekanka jest już gotowa podajemy ją na gorąco polaną sosem.
Smacznego!