Kurczak z imbirem i chili

Kurczak z imbirem i  chili

Oto kolejne pyszne danie z kuchni chińskiej. Kurczak w panierce, oraz w aromatycznym i pikatnym  sosie z imbirem i chili. Nie przepadam za imbirem ale  jeśli nie jest go zbyt dużo, danie może być naprawdę smaczne. I to dzisiejsze właśnie takie jest. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Z widelcem po Azji.

Zdjęcie - Kurczak z imbirem i  chili  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 czerwona papryka chili
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g chińskiego makaronu jajecznego
  • 4 filety z kurczaka
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju ryżowego
  • 200 ml bulionu drobiowego

Chili umyć i usunąć gniazdo nasienne. Imbir obrać i razem z chili drobno posiekać. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w plastry. Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Jaja rozkłócić ze szczyptą soli i 4 łyżkami wody. Mięso opanierować w mące i jajku. W woku rozgrzać 4 łyzki oleju i na dużym ogniu usmażyć mięso, wyjąć. Do woka wlać resztę oleju i krótko smażyć chili, imbir, czosnek i cebulę. Ketchup wymieszać z sosem sojowym, octem i cukrem. Dodać do warzyw i wymieszać. Wlać bulion, a następnie doprowadzić do wrzenia. Dodać mięso i podgrzać. Makaron i mięso z sosem wyłożyć na talerze. Przed podaniem udekorować kolendrą.

Smacznego:)

Kategorie przepisów