Kurczak z imbirem i chili
Oto kolejne pyszne danie z kuchni chińskiej. Kurczak w panierce, oraz w aromatycznym i pikatnym sosie z imbirem i chili. Nie przepadam za imbirem ale jeśli nie jest go zbyt dużo, danie może być naprawdę smaczne. I to dzisiejsze właśnie takie jest. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Z widelcem po Azji.
Składniki:
- 1 czerwona papryka chili
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki cukru
- 200 g chińskiego makaronu jajecznego
- 4 filety z kurczaka
- 1 jajo
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek oleju ryżowego
- 200 ml bulionu drobiowego
Chili umyć i usunąć gniazdo nasienne. Imbir obrać i razem z chili drobno posiekać. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w plastry. Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Jaja rozkłócić ze szczyptą soli i 4 łyżkami wody. Mięso opanierować w mące i jajku. W woku rozgrzać 4 łyzki oleju i na dużym ogniu usmażyć mięso, wyjąć. Do woka wlać resztę oleju i krótko smażyć chili, imbir, czosnek i cebulę. Ketchup wymieszać z sosem sojowym, octem i cukrem. Dodać do warzyw i wymieszać. Wlać bulion, a następnie doprowadzić do wrzenia. Dodać mięso i podgrzać. Makaron i mięso z sosem wyłożyć na talerze. Przed podaniem udekorować kolendrą.
Smacznego:)