Kaszę gryczaną produkuje się z gryki. Żadna z kasz nie jest tak bogata w białko o wysokiej wartości odżywczej, a zwłaszcza lizyny i tryptofanu, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Karnawał, to czas smażenia chrustu, pączków i róż karnawałowych. Tak się złożyło, że te przysmaki bardzo często potrzebują samych żółtek, traktując białka per noga ;)Nie chcąc ich wyrzucać, wkładamy białka do woreczka i zamrażamy lub wlewamy do miseczki i stawiamy w lodówce. Bardzo często niestety po pewnym czasie i tak je wyrzucamy, nie mając pomysłu do czego je zużyć.Dzisiaj pokażę Wam, do czego ja zużyłam 6 białek
Na fali rybnej zrobiłam na kolację tartę na kruchym spodzie. Można go zrobić z dowolnego przepisu (klik) lub nawet z gotowego ciasta kupionego w markecie jeśli ktoś nie ma czasu zagniatać.
Miękkie i puszyste drożdżowe bułeczki nadziewane powidłami. Niezbyt słodkie, dlatego dobrze smakują z nadzieniem - powidłami lub marmoladą i oprószone cukrem pudrem. Pyszne na ciepło, zaraz po upieczeniu - ale i po ostudzeniu dobrze smakują.
Na chwilowe pożegnanie dodaję przepis na pyszne czekoladowe Thumbprints (z ang. odcisk kciuka) Cookies obtoczone wypełnione kremem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady. Są to jedne z najlepszych ciasteczek jakie jadłam w życiu, będę często do nich wracać.
Od innych szarlotek odróżnia ją dodatek kisielu i zmielonych herbatników. Poza tym na wierzch daje się ciasto rozrzedzone mlekiem i rozprowadza łyżką zamiast wałkować.
upiekłam szarlotkę w wersji bezglutenowej. Musiałam oczywiście zmodyfikować oryginalny przepis dostosowując go do własnych potrzeb. Do mieszanki mąk dodałam mąki kasztanowej i okazało się, że ciasto wyszło bardzo smaczne ze słodkawym smakiem kasztanów.
Tęsknię za latem i letnimi pysznymi warzywami, z których można wyczarować smakowite sałatki. Niech się ta zima wreszcie skończy! Tymczasem, mając apetyt na sałatkę, ale nie mając ochoty na hiszpańskie pomidory i ogórki, postanowiłam przyrządzić sałatkę w wersji na ciepło.
znalazłam przepis na najpyszniejsze pieguski jakie kiedykolwiek jadłam :-)Najpierw zrobiłam pieguski a na drugi dzień pyszne ciasteczka pełne wszystkiego :-)
Dzisiejszy obiad też już bardziej wiosenny, bo ze szczypiorkiem. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają.