Lekkie serniczki z wiśniami
Nie wyobrażam sobie Walentynek bez pysznego deseru! Małe, kremowe serniczki świetnie nadają się na zakończenie romantycznej kolacji. Z pachnącymi cynamonem wiśniami i lekko słonym (dla kontrastu) spodem zachwycą niejednego wielbiciela słodkości.
Z okazji Święta Zakochanych przesyłam Wam gorące życzenia miłości (nie tylko do dobrego jedzenia)!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Lekkie serniczki z wiśniami Składniki
- ciasteczka digestive - 6 szt
- czkolada - 4 kostki, gorzka
- cukier - 2 łyżki
- masło - 2 łyżki
- sól - szczypta
- serek kremowy - 500 g, Piątnica lub Philadelphia
- kwaśna śmietana - 2 łyżki
- jajka - 2 szt
- cukier - 1/2 szklanki
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
W garnuszku rozpuść masło z czekoladą. Pokrusz ciasteczka najdrobniej jak się da, wymieszaj z masłem, dodaj cukier i sól. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami, na dno każdej z nich wyłóż łyżeczkę ciastkowej masy, dociśnij do dna. Wstaw na 10 minut do pieca nagrzanego do 175 oC. Wystudź.
Serek ubij z cukrem. Dodaj po jednym jajku oraz śmietanę. Dopraw masę wanilią. Każdę foremkę napełnij serową masą, piecz ok. 25 minut w 150 oC. Po ostudzeniu wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Podawaj same lub z owocami, np. takimi wiśniami.