Szarlotka z kisielem i herbatnikami
Przepis na tę pyszną , aromatyczną szarlotkę znalazłam na blogu Pieczarki Mysi. Od innych szarlotek odróżnia ją dodatek kisielu i zmielonych herbatników. Poza tym na wierzch daje się ciasto rozrzedzone mlekiem i rozprowadza łyżką zamiast wałkować. Czynność ta omal nie doprowadziła mnie do szału , bo ciasto niemiłosiernie kleiło się do łyżki , rąk (i czym tam jeszcze sobie pomagałam) , dlatego następnym razem jednak pozostawiłabym je bez mleka i tradycyjnie rozwałkowała ;-) Nie mniej jednak szarlotka jest warta wypróbowania i wynagradza wszelki trud włożony w jej wykonanie :-)
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- od siebie dodałam trochę aromatu waniliowego
Składniki na masę jabłkową:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- kisiel cytrynowy (lub inny ulubiony)
Dodatkowo:
- 100 g ciasteczek typu petitki
- 4-5 łyżek mleka
Piekarnik nastawić na 180 st.C.
Ciastka pokruszyć lub zmiksować blenderem.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem , dodać jajka roztrzepane z cukrem i wszystko razem wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części.
Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm. Spód i boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Następnie rozłożyć równo połowę ciasta (może się lekko lepić, dlatego pomoże nam maczanie dłoni w mące). Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i podpiec około 15 minut.
W tym czasie przygotować jabłka. Owoce umyć, osuszyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tartce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar soku, dodać kisiel (proszek) i dokładnie wymieszać.
Na podpieczony spód wysypać połowę pokruszonych ciasteczek, następnie wyłożyć jabłka, posypać masę owocową resztą ciasteczek. Pozostałą część ciasta połączyć z 4-5 łyżkami mleka tak , aby miało wygląd ciasta ucieranego i wylać na wierzch. Wyrównać powierzchnię i piec dodatkowe 30-35 minut na złoty kolor.
Po lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem.