Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą

Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą

Zdjęcie - Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chociaż mamy dopiero pierwszą połowę lutego, ja już się zabrałam za wywoływanie wiosny i wiosenne porządki. Posiałam rzeżuchę, której pierwsze plony zastąpiły koperek w ziemniakach puree, przesadziłam rośliny doniczkowe do świeżej ziemi i posiałam pestki cytryny. Lubię zapach liści cytryny. Taka cytryna wysiana z pestki raczej nie będzie miała owoców, przynajmniej przez najbliższe dwadzieścia lat, ale sprawia mi przyjemność samo patrzenie jak rozwijają się kolejne listki.
A w ramach wiosennych porządków – umyłam wszystkie lampy w domu:)
Dzisiejszy obiad też już bardziej wiosenny, bo ze szczypiorkiem. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają.

Zdjęcie - Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą
3 porcje

1 szkl. surowej kaszy gryczanej
1,1-3/4 szkl. wody
1 łyżka masła
2 łyżki natki pietruszki

3 małe jajka
3 mini kulki mozarelli (w zalewie)*
1/3 szkl. bulionu warzywnego lub z kury
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Piekarnik nastawić na 180°C.
Wodę zagotować i wsypać do wrzątku kaszę. Posolić i gotować 5 minut. Odcedzić na durszlaku. Ponownie wsypać ją do garnka i gorącą wymieszać z masłem i pietruszką.
Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć do niego kaszę wyrównując powierzchnię łyżką. Całość polać bulionem.
W kaszy zrobić 3 wgłębienia grzbietem łyżki i wbić w nie po jednym jajku w każdy otwór. Pomiędzy jajka włożyć kulki mozzarelli. Włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć solą i pieprzem.
Podawać z surówką z kapusty kiszonej.


* jesli nie mamy małych kulek sera, można dać trzy ćwiartki dużej kulki

Surówka z kapusty kiszonej

250 g kapusty kiszonej
½ małej cebuli
1 słodkie jabłko
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz

Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystko wymieszać w misce. Polać oliwą i oprószyć pieprzem. Jeszcze raz wymieszać.

Kategorie przepisów