Ciasto piernikowe na białkach
Karnawał, to czas smażenia chrustu, pączków i róż karnawałowych. Tak się złożyło, że te przysmaki bardzo często potrzebują samych żółtek, traktując białka per noga ;)
Nie chcąc ich wyrzucać, wkładamy białka do woreczka i zamrażamy lub wlewamy do miseczki i stawiamy w lodówce. Bardzo często niestety po pewnym czasie i tak je wyrzucamy, nie mając pomysłu do czego je zużyć.
Dzisiaj pokażę Wam, do czego ja zużyłam 6 białek pozostałych po ostatnich pączkach z kremem.
Ciasto z piernikową nutą, z dużą ilością kakao jest bardzo proste, ponieważ przygotowuje się je jak ciasto na muffinki, łącząc suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej, na koniec żeniąc je razem za pomocą łyżki ;) Nie potrzeba miksera, nie potrzeba ubijać białek, nie potrzeba dużo czasu ... Gdy jednak chcemy zrobić to ciasto spontanicznie, natychmiast, a białka akurat siedzą w lodówce, włóżmy miseczkę z białkami do naczynia z gorącą wodą i mieszajmy je od czasu do czasu aż się ogrzeją do temperatury pokojowej.
To ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia, lekko ciepłe.
A tutaj inne przepisy z wykorzystaniem białek:
czekoladowa Pavlova Nigelli w mojej zimowej wersji, z gruszkami
kokosanki
Proste ciasto piernikowe na białkach
tortownica 24 cm
6 białek
1 szkl. cukru
2 łyżki płynnego miodu
100 g rozpuszczonego masła
1,5 szkl. mąki
3 łyżki kakao
2 łyżki kawy Inki (proszku)
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
Tortownicę wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, ścianki oprószyć mąką (można też tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką, już bez papieru do pieczenia).
Piekarnik nagrzać do 175°C.
W jednej misce wymieszać łyżką płynne białka z cukrem i miodem.
W drugiej wymieszać wszystkie sypkie składniki (mąkę, kakao, kawę, przyprawę do piernika, proszek, sodę i sól).
Sypkie składniki wsypać do miski z białkami, wlać rozpuszczone masło i wymieszać łyżką (lub rózgą/mątewką), aż składniki utworzą gładką masę. Nie mieszajmy długo, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta.
Masę przelać do przygotowanej tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec 35 - 40 minut. Po wyjęciu zostawić w formie na 10 minut, a później wyjąc na metalową kratkę i kontynuować studzenie. Najlepiej jeść letnie.