Chciałam przygotować coś podobnego do ulubionego sklepowego deseru D. Z wierzchu ryż w delikatnym sosie, pod spodem niespodzianka w postaci kilku łyżek budyniu. Mmm... Pycha!
U mnie w domu mam wielkie zapasy dyni. W tym roku zaprawiłam dynię w postaci dżemów, dynię w zalewie octowej, zamroziłam spory jej zapas. Trzeba ją wykorzystać, bo jest bardzo zdrowa.
tym razem wypróbowałam połączenie z masą migdałową w cieście. Ciasto jest podobnie kruche jak przy tradycyjnym kruchym sieście na szarlotkę. Jednak nie trzeba ciasta chłodzić, więc czas przygotowania jest o tę godzinkę krótszy.
Rewelacja! Ciasto jest ogólnie dość ciężkie i konkretne - jeden czy dwa kawałki w zupełności zaspokoją ochotę na czekoladę na dłuższą chwilę. Koniecznie musicie spróbować - osłodzi dni nie tylko mgliste, ale i wietrzne czy deszczowe.
Oto ciasto, które spodoba się zwolenikom tradycyjnych smaków. Wydaje się dość pracochłonne ale można kruche ciasto zrobić dzień wcześniej i użyć gotowej masy makowej a wtedy wszystko pójdzie gładko.
Gatunek sera, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni to mazzarella, która doskonale się komponuje z bazylią i pomidorami. Powstały więc serowe filety drobiowe z bazylią
Słodka i orzeźwiająca, dzięki dodatkowi mięty, zupa w tęczowym odcieniu zieleni. Obudziła we mnie na nowo miłość do zapomnianego dawno temu zielonego groszku.Jej jedzenie daje przyjemność nie tylko z powodu walorów smakowych, ale też wizualnych.
Jego podstawą jest krem angielski zrobiony na bazie białego wina, którym polewa się owoce i całość zapieka. Deser jest pyszny, nie za słodki, przeciwnie lekko kwaśny z mocnym akcentem alkoholu.