Mleczne bułeczki z żurawina i sezamem
Mięciutkie bułeczki z żurawina, są po prostu znakomite - z nutką słodyczy i lekko wilgotne w środku oraz chrupiącym sezamem na wierzchu. Polecam ...
Na ok 5 sztuk
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 10g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 szklanka maki pszennej pełnoziarnistej
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
Do ciepłego mleka wsypać cukier i pokruszyć drożdże - wymieszać na jednolita masę. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Wyrabiać ok 5 minut po tym czasie przełożyć do natłuszczonej miski przykryć folią i wstawić do lodówki na na noc.
- 50 g masła
- 3 łyżki sezamu
Następnego dnia wyjąć ciasto i podzielić na 5 równych części i włożyć do wysmarowanej wcześniej masłem formy. Można uformować dowolny kształt. Zostawić do wyrośnięcia, w międzyczasie podpiec na suchej patelni sezam - odstawić. Masło rozpuścić i posmarować bułeczki oraz posypać podpieczonym sezamem. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w 160 C ,
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...