Mleczne bułeczki z żurawina i sezamem

Mleczne bułeczki z żurawina i sezamem

Zdjęcie - Mleczne bułeczki z żurawina i sezamem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mięciutkie bułeczki z żurawina, są po prostu znakomite - z nutką słodyczy i lekko wilgotne w środku oraz chrupiącym sezamem na wierzchu. Polecam ...

Na ok 5 sztuk

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 
  • 1 szklanka maki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

Do ciepłego mleka wsypać cukier i pokruszyć drożdże - wymieszać na jednolita masę. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Wyrabiać ok 5 minut po tym czasie przełożyć do natłuszczonej miski przykryć folią i wstawić do lodówki na na noc.

  • 50 g masła
  • 3 łyżki sezamu

Następnego dnia wyjąć ciasto i podzielić na 5 równych części i włożyć do wysmarowanej wcześniej masłem formy. Można uformować dowolny kształt. Zostawić do wyrośnięcia, w międzyczasie podpiec na suchej patelni sezam - odstawić. Masło rozpuścić i posmarować bułeczki oraz posypać podpieczonym sezamem. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w 160 C ,

Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Mleczne bułeczki z żurawina i sezamem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mleczne bułeczki z żurawina i sezamem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów