Dziwak
Oto ciasto, które spodoba się zwolenikom tradycyjnych smaków. Wydaje się dość pracochłonne ale można kruche ciasto zrobić dzień wcześniej i użyć gotowej masy makowej a wtedy wszystko pójdzie gładko. Ciasto bardzo smakuje i szybko znika. Polecam:)
Źródło: 103 ciasta siostry Anastazji
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn, na dużych oczkach i dodać do mąki. Dokładnie zmieszać składniki. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobic ciasto. Podzielić na 4 części. Rozwałkować i wyłożyć na dwie, jednakowe foremki. Na jednym placku ułożyć mak na drugim jabłka Przykryć ciastem i piec w temperaturze 200 stopni przez 30-40 min.
Masa jabłkowa:
- 75 dag jabłek
- 18 dag cukru
- 4 dag masła
Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Smażyć z cukrem i masłem. Przestudzić i wyłożyć na ciasto.
Masa makowa:
- 1 szklanka maku2 jajka
- 5 dag margaryny
- 10 dag cukru
Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać mak i dalej ucierać. Ubic pianę zbiałek i dodać do maku.Lekko wymieszać. Przełożyć ciasto.
Masa:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 galaretka cytrynowa
Masło utrzeć z cukrem. Galaretkę rozpuścic w 1/2 szklanki wody. Do utartego masła dodawać stopniowo tężejącą galaretkę.
Ciasto składamy w następującej kolejności: ciasto z makiem, masa, ciasto z jablkami. Wierzch polewamy polewą i posypujemy np. wiórkami.
Smacznego:)