Dziwak

Dziwak

Oto ciasto, które spodoba się zwolenikom tradycyjnych smaków. Wydaje się dość pracochłonne ale można kruche ciasto zrobić dzień wcześniej i użyć gotowej masy makowej a wtedy wszystko pójdzie gładko. Ciasto bardzo smakuje i szybko znika. Polecam:)

Zdjęcie - Dziwak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: 103 ciasta siostry Anastazji

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn, na dużych oczkach i dodać do mąki. Dokładnie zmieszać składniki. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobic ciasto. Podzielić na 4 części. Rozwałkować i wyłożyć na dwie, jednakowe foremki. Na jednym placku ułożyć mak na drugim jabłka Przykryć ciastem i piec w temperaturze 200 stopni przez 30-40 min.

Masa jabłkowa:

  • 75 dag jabłek
  • 18 dag cukru
  • 4 dag masła

Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Smażyć z cukrem i masłem. Przestudzić i wyłożyć na ciasto.

Masa makowa:

  • 1 szklanka maku2 jajka
  • 5 dag margaryny
  • 10 dag cukru

Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać mak i dalej ucierać. Ubic pianę zbiałek i dodać do maku.Lekko wymieszać. Przełożyć ciasto.

Masa:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 galaretka cytrynowa

Masło utrzeć z cukrem. Galaretkę rozpuścic w 1/2 szklanki wody. Do utartego masła dodawać stopniowo tężejącą galaretkę.

Ciasto składamy w następującej kolejności: ciasto z makiem, masa, ciasto z jablkami. Wierzch polewamy polewą i posypujemy np. wiórkami.

Smacznego:) 

Kategorie przepisów