Ryba smażona w porach
Jeśli jestem już przy rybach... Jedno z moich ulubionych dań o którym prawie już zapomniałam. Nie znam prostszego przepisu na tak smaczną rybę. A przepis pochodzi od pewnej Magdy z Mediolanu. "Starzy" forumowicze z Mniama na pewno wiedzą o kogo i jaki przepis chodzi. :)
Do tego dania pasuje tylko mięso białej ryby.
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
400 g filetów białej ryby, moja ulubiona to tilapia :)
co najmniej 60 g masła
1 duży por, ładnie posiekany
sok z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Masło rozpuścić na dużej patelni. Wrzucić posiekanego pora i smażyć chwilkę.
2. Przesunąć pora na brzeg patelni. Dodać rybę. Przełożyć pora na rybę i smażyć rybę ok. 3 minut z każdej strony.
3. Przy końcu smażenia polać sokiem z cytryny. Doprawić lekko solą i czarnym pieprzem.
4. Podawać rybę w porach posypaną otartą skórką z cytryny.
Smacznego!
Do tego dania pasuje tylko mięso białej ryby.
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
400 g filetów białej ryby, moja ulubiona to tilapia :)
co najmniej 60 g masła
1 duży por, ładnie posiekany
sok z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Masło rozpuścić na dużej patelni. Wrzucić posiekanego pora i smażyć chwilkę.
2. Przesunąć pora na brzeg patelni. Dodać rybę. Przełożyć pora na rybę i smażyć rybę ok. 3 minut z każdej strony.
3. Przy końcu smażenia polać sokiem z cytryny. Doprawić lekko solą i czarnym pieprzem.
4. Podawać rybę w porach posypaną otartą skórką z cytryny.
Smacznego!