Szarlotka w marcepanowym cieście
Czy są tacy, którzy szarlotki nie lubią? Nie uwierzę dopóki nie zobaczę. A przepisów na to ciasto jest chyba tyle ilu jest jej zwolenników. Ja tym razem wypróbowałam połączenie z masą migdałową w cieście. Ciasto jest podobnie kruche jak przy tradycyjnym kruchym sieście na szarlotkę. Jednak nie trzeba ciasta chłodzić, więc czas przygotowania jest o tę godzinkę krótszy. Świetna sprawa dla wszystkich, którym spieszno, a muszą mieć szarlotkę na wczoraj. :) Przepis poniżej pochodzi od mniamowej Bajaderki. :)
Składniki:
ciasto:
ok. 700 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
100-150 g cukru (dopasować ilość cukru do masy migdałowej, aby nie przesłodzić ciasta)
100 g masy migdałowej/marcepanowej
ok. 220 g zimnego masła
1 duże jajko
0,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów
1 łyżka soku z cytryny
ok. 1 lyżki bułki tartej
nadzienie:
ok. 60g masła
ok. 100 g brązowego cukru, ilość zależy od tego jak bardzo jabłka są słodkie
1 lyżka soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu lub więcej wedle gustu
0,5 łyzeczki mielonej gałki muszkatołowej lub mniej, gałka potrafi zepsuć smak ciasta
8-12 jabłek (tak ok. 1200 - 1500 g), obranych, wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki
dodatkowo:
1 lyżka mąki ziemniaczanej
4 lyżki Calvadosu (lub innej jabłkowej brandy czy po prostu brandy lub koniaku)
Kruszonka migdałowa:
60g zimnego masla
ok. 100g cukru
ok. 100g mąki pszennej
100g migdałów
Przygotowanie:
Najpierw przygotować nadzienie
1. W dużym rondlu roztopić masło, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny, cynamon i gałkę. Dodać jabłka i dobrze delikatnie całość wymieszać.
2. Jabłka gotować odkryte, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą miękkie, około 15 minut.
3. W miseczce rozpuścić mąkę ziemniaczaną w brandy, dodać do jabłek i chwilę podgotować aż masa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
Kruszonka migdałowa
4. Posiekać migdały, połączyć je razem z masłem, mąką i cukrem. Konsystencja powinna mieć konsystencję grubych okruchów.
5. Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Wysoką (ok. 6 cm) formę o średnicy 23-25cm wysmarować masłem.
Przygotować ciasto
6. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier.
7. Dodać masę migdałową oraz masło i posiekać nożem.
8. Dodać jajko, ekstrakt migdałowy i sok z cytryny, wymieszać (wyrobić) wszystko razem aż masa połączy się w jedną całość.
9. Podzielić ciasto na dwie części. Ok. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód oraz boki formy do 6 cm.
10. Posypać tartą bułką. Wyłożyć następnie nadzienie, rozprowadzając równo. Jabłka posypać kruszonką migdałową.
11. Pozostale 1/3 ciasta rozwałkować w koło o średnicy troszkę większej niż forma. Położyć na wierzch ciasta i dokładnie zlebić boki ciasta. Zrobić kilka nacięć cieńkim nożem na wierzchu i wstawić do piekarnika.
12. Piec do zarumienienia około 40-50 minut.
13. Przestudzić w formie.
14. Podawać jeszcze lekko ciepłą z lodami lub sosem waniliowym.
Smacznego!
Składniki:
ciasto:
ok. 700 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
100-150 g cukru (dopasować ilość cukru do masy migdałowej, aby nie przesłodzić ciasta)
100 g masy migdałowej/marcepanowej
ok. 220 g zimnego masła
1 duże jajko
0,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów
1 łyżka soku z cytryny
ok. 1 lyżki bułki tartej
nadzienie:
ok. 60g masła
ok. 100 g brązowego cukru, ilość zależy od tego jak bardzo jabłka są słodkie
1 lyżka soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu lub więcej wedle gustu
0,5 łyzeczki mielonej gałki muszkatołowej lub mniej, gałka potrafi zepsuć smak ciasta
8-12 jabłek (tak ok. 1200 - 1500 g), obranych, wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki
dodatkowo:
1 lyżka mąki ziemniaczanej
4 lyżki Calvadosu (lub innej jabłkowej brandy czy po prostu brandy lub koniaku)
Kruszonka migdałowa:
60g zimnego masla
ok. 100g cukru
ok. 100g mąki pszennej
100g migdałów
Przygotowanie:
Najpierw przygotować nadzienie
1. W dużym rondlu roztopić masło, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny, cynamon i gałkę. Dodać jabłka i dobrze delikatnie całość wymieszać.
2. Jabłka gotować odkryte, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą miękkie, około 15 minut.
3. W miseczce rozpuścić mąkę ziemniaczaną w brandy, dodać do jabłek i chwilę podgotować aż masa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
Kruszonka migdałowa
4. Posiekać migdały, połączyć je razem z masłem, mąką i cukrem. Konsystencja powinna mieć konsystencję grubych okruchów.
5. Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Wysoką (ok. 6 cm) formę o średnicy 23-25cm wysmarować masłem.
Przygotować ciasto
6. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier.
7. Dodać masę migdałową oraz masło i posiekać nożem.
8. Dodać jajko, ekstrakt migdałowy i sok z cytryny, wymieszać (wyrobić) wszystko razem aż masa połączy się w jedną całość.
9. Podzielić ciasto na dwie części. Ok. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód oraz boki formy do 6 cm.
10. Posypać tartą bułką. Wyłożyć następnie nadzienie, rozprowadzając równo. Jabłka posypać kruszonką migdałową.
11. Pozostale 1/3 ciasta rozwałkować w koło o średnicy troszkę większej niż forma. Położyć na wierzch ciasta i dokładnie zlebić boki ciasta. Zrobić kilka nacięć cieńkim nożem na wierzchu i wstawić do piekarnika.
12. Piec do zarumienienia około 40-50 minut.
13. Przestudzić w formie.
14. Podawać jeszcze lekko ciepłą z lodami lub sosem waniliowym.
Smacznego!