Wytrawne ciasteczka z serem pleśniowym
Mam wielką słabość do przepisów Nigelli L. Gdy tylko otwieram jej książkę, od razu udarze mnie ciepło i domowa atmosfera bijąca z jej stron. Kiedy łakomie przeglądałam na najnowszą (w polskim tłumaczeniu, bo oryginał wydany był w 2000 roku), nie mogłam się zdecydować od czego zacząć- tyle rzeczy kusiło! Wybór padł w końcu na wytrawne ciasteczka z serem pleśniowym, które pozwoliłam sobie po swojemu doprawić.
Bo czy przekąska składająca się głównie z sera i masła może być zła?!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Wytrawne ciasteczka z serem pleśniowym Składniki
- ser pleśniowy - 175 g, użyłam Lazura
- masło - 100 g, miękkie
- żółtko - 1 szt
- jajko - 1 szt, do posmarowania wierzchu
- mąka pszenna - 125 g
- mąka kukurydziana - 50 g
- sól - 1/4 łyżeczki
- pieprz - odrobina
- gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
Zmieszaj ser z masłem i żółtkiem, zagnieć z mąką pszenną oraz kukurydzianą, solą i pozostałymi przyprawami (najłatwiej zrobić to mikserem z hakiem). Gdy ciasto będzie spójne, owiń je folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, wytnij dowolne kształty, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem (wierzch możesz dodatkowo posypać pieprzem lub ziarenkami kminku). Piecz ok. 15 minut, aż ciasteczka staną się złote.