Pyszne ciasto daktylowe z gałką muszkatołową

Pyszne ciasto daktylowe z gałką  muszkatołową

Przepis Anji znaleziony na formum WD (oryginał tutaj). Wyszło pyszne, mokre ciasto które bardzo szybko się przygotowuje i szybko piecze :-)
Raczej nie sugerujcie się ilością cukru podaną w oryginale, ja cukru nie dałam wcale, tylko daktyle i odrobinę słodu.

Składniki:

- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,Zdjęcie - Pyszne ciasto daktylowe z gałką  muszkatołową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (najlepiej świeżej),
- szczypta cynamonu,
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- spora garść daktyli,
- ok 2 łyżek słodu,
- 1/2 szklanki oleju.

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, gałką, cynamonem, sodę rozupuścić w mleku, wlać do mąki, dodać olej, słód, posiekane daktyle. Wymieszać ciasto łyżką. Wychodzi dość rzadkie ale nie należy się tym zbytnio przejmować :-)
Masę przelewamy do formy (piekłam w małej silikonowej keksówce), pieczemy 40 - 50 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku (jeśli ciasto zacznie się przypalać zmniejszamy trochę temperaturę).

Ciasto jest pyszne, wilgotne i słodkie a zapach podczas pieczenia obłędny :-) Robiłam je w ciągu 3 dni dwa, razy, przy czym drugie zrobiłam z podwójnej porcji z daktylami, żurawiną i migdałami, pojechało ono w gości i nikt się nie skarżył tylko zjadał ze smakiem :-)
Polecam serdecznie bo robi się szybko, nie jest skomplikowane i do tego jest pyszne :-)

Zdjęcie - Pyszne ciasto daktylowe z gałką  muszkatołową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto w gościach ;-)

Zdjęcie - Pyszne ciasto daktylowe z gałką  muszkatołową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów