Serowe filety z bazylią
„ Nasze menu ostatnio dyktowane jest trochę akcjami kulinarnymi, w których biorę udział. Po serii prostych polskich potraw były wariacje na temat pomidorowej, a teraz jest czas na bardziej wykwintne dania z winem i serem. Zgłosiłam do tej akcji już przepis na flądrę w sosie winnym, a dziś pora na ser. Gatunek sera, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni to mazzarella, która doskonale się komponuje z bazylią i pomidorami. Powstały więc serowe filety drobiowe z bazylią”.
Serowe filety z bazylią
Składniki dla 4 osób:
2 podwójne filety z piersi kurczaka
3 łyżki oliwy
1 kulka mozzarelli
2 pomidory
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki suszonej bazylii
biały pieprz, sól
Umyj filety, przekrój na pół, aby uzyskać 4 porcje. Odetnij błony i tłuszcz. Rozbij lekko tłuczkiem. Posól i popieprz. Posmaruj z obu stron oliwą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Rozgrzej patelnię i obsmaż filety z obu stron na złoty kolor. Ułóż w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posyp połowa bazylii.
Pokrój mazzarellę i pomidory na grube plastry. Przykryj każdy filet plastrami mozzarelli. Obok ułóż plastry pomidorów. Oprósz je solą i pieprzem, posyp reszta bazylii. Wstaw do piekarnika nagrzanego do180 °C na 15-20 minut. Wyjmij gdy ser się roztopi i leciutko przyrumieni. Podaj z zieloną sałatą i ziemniakami z wody. No i oczywiście kieliszkiem dobrego, białego, półwytrawnego wina.