Krem z białego wina
„ Właśnie jestem świeżo po konsumpcji tego deseru. Nie mogłam mu się oprzeć. Na szczęście zrobiłam więcej, a więc będzie i po obiedzie. Jadłam jeszcze lekko ciepły i muszę przyznać, że trochę uderzył mi do głowy. A tu zaraz trzeba się brać za obiad.
Jego podstawą jest krem angielski zrobiony na bazie białego wina, którym polewa się owoce i całość zapieka. Deser jest pyszny, nie za słodki, przeciwnie lekko kwaśny z mocnym akcentem alkoholu.”
Krem z białego wina
Składniki na 4 porcje:
2 jajka
1 żółtko
70g cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (domowej produkcji)
1 szklanka białego półsłodkiego wina
sok z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
4 łyżeczki likieru z czarnej porzeczki
75g mrożonych jagód
75g mrożonych czerwonych porzeczek
1 łyżeczka masła
Przygotuj 4 małe ceramiczne foremki do zapiekania. Posmaruj je masłem.
Wbij do rondelka jajka i żółtko. Wsyp cukier i ubij mikserem na puszysty krem. Dodaj ekstrakt waniliowy, sok i skórkę otartą z cytryny oraz skrobię kukurydzianą. Wlej wino i dokładnie wymieszaj.
Postaw rondelek na małym płomyku gazu i podgrzewaj do zagotowania, cały czas mieszając.
Rozłóż owoce do naczynek do zapiekania ( 4 łyżeczki zostaw do dekoracji).
Skrop każdą porcję 1 łyżeczką likieru porzeczkowego. Polej owoce kremem. Na wierzchu połóż po łyżeczce owoców. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.