Na zdjęciu przedstawiłam błękitny koktajl, który składa się z:
3/4 miarki niebieskiego curacao
1/2 miarki czystej wódki
sok z cytryny (kilka kropel)
kostki lodu
Wracając do babeczek, kluczem do sukcesu jest użycie bardzo mocno dojrzałych bananów - im brzydsze tym lepiej;) Dzisiejsze babeczki, to taki akt litości nad bananami, które z dnia na dzień coraz bardziej straszyły swoim wyglądem.Jako, że te babeczki zawierają niedużo masła i nie są zbyt słodkie, polałam je mleczną czekoladą i podałam z lekko słodką, trochę ubitą śmietanką 30%.
Jakie pyszne ! Małe, zakręcone pierożki z mięsem -przepyszne !!! Właśnie zobaczyłam, że moje pierogi są za małe... I że lepi się je trochę inaczej... Ale smak mają niepowtarzalny...
Sernik bardzo leciutki i orzeźwiający- jeśli można tak powiedzieć o cieście ;) Smakuje jak filiżanka pysznej latte. Wypróbowaliśmy przepis na naszych imieninach - pod koniec lipca. Ale teraz na pewno warto sobie sprawić taką przyjemność, która wyrwie z zimowego snu ;)
Przeglądając ksiązkę "Ciasta siostry Anieli" natrafiłam na przepis na proste ciastka. Ha, tak myślałam, że one proste. Ale ciasto jakieś takie mięciutkie było, rozwałkować je to i owszem, ale przenieść jedno na drugie i zrolować, to nie lada wyczyn. Ale, ale, od czego zapas mąki w domu, podsypałam, powałkowałam, a na koniec...ciemnym ciastem jasne wylepiałam, nie umiałam go przenieść, rwało się niesamowicie.
Shepherds pie, lub po polsku, zapiekanka pasterska, jest jednym z moich ulubionych jesienno-zimowych obiadów. Choćbym chciała, nie udałoby mi się doszukać w nim wad. Danie robi się błyskawicznie (a nawet jeszcze szybciej, jeśli ktoś ma w zamrażarce przygotowane porcje sosu bolognese), jak we wszystkich zapiekankach - brudzimy minimalną ilość naczyń, ale najważniejszą zaletą jest oczywiście smak!
Czasem trzeba tak niewiele by szarny i deszczowy dzien przemienic w swieto. Czasem wystarczy tylko upiec chleb. Jego cieplo i zapach wypelniaja powoli caly dom. Niecierpliwie czekam az wystygnie, by w koncu moc pokroic go na kanapki.
Maślankę lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże, dodać mąkę, kakao, 8 dkg sezamu, seler, sól, masło i wyrobić ciasto. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Złożyć, włożyć do koszyczka do wyrastania na kolejne 20-30 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w małe kawałki i ugotować w ž litra osolonej wody. Gdy będą już całkiem miękkie, dodać pomidory z puszki wraz z sosem oraz pokrojony ząbek czosnku. Całość utrzeć blenderem lub zmiksować na krem. Doprawić bazylią, pieprzem i solą. Dodać parmezan i łyżeczkę masła, wymieszać.
Drugi przepis zaproponowany przez Polkę to Artos - grecki chleb świąteczny. Chleb wyszedł ogromny i bardzo lekki. aromatyczny, ze słodką skórką. Pycha !!
Likier kawowy jest moją drugą propozycją do akcji "Czas na kawę", którą organizuje Maja. Przepis na niego znalazłam na blogu Atinki już dość dawno temu, ale jakoś nie było okazji by go zrobić. Kawowe święto stało się ku temu wspaniałym momentem i tak oto powstał mój alkoholowy napój. Jest dość mocny, intensywny i naprawdę bardzo kawowy. Chętnie wykorzystam go do jakiegoś pysznego kawowego wypieku. :)
Przepis z książki "Podróże Kulinarne - Kuchnia Rosyjska". Pieczenie biszkoptów - do pominięcia - można użyć zwykłych ze sklepu. Ciasto wyszło intensywnie kawowe, ale nie zostawia gorzkiego posmaku - dla mnie pyszne :)