Babeczki bananowe z mlekiem kokosowym
Bananowe wypieki, banana bread, potraktowane kalką językową i nazywane chlebami bananowymi lubimy wszyscy w trójkę. Jedzone często na śniadanie, są bardzo pożywne właśnie dzięki bananom, a także orzechom, które często im towarzyszą. Pieczone w keksówkach są podzielne i praktyczne. Z łatwością można zapakować kilka kromek na lunch do pracy lub na drugie śniadanie do szkoły. Na ciepło również smakują niczego sobie - opieczone w tosterze. A spróbujcie kiedyś zrobić z kromek chlebka bananowego tosty francuskie - pycha!!! (na dużym płaskim talerzu bełtamy jajko z niewielką ilością mleka, w powstałej masie maczamy kromki chlebka bananowego i smażymy na maśle lub oleju z obu stron na rumiano).
Dzisiejsze babeczki upiekłam wypróbowując nowe metalowe foremki tartaletkowe zakupione w Amazonie. Kupiłam jeszcze formę do bagietek:) Wychodzą idealne! Z delikatną fakturką drobnych kółeczek na spodniej stronie - jak z prawdziwej piekarni.
Wracając do babeczek, kluczem do sukcesu jest użycie bardzo mocno dojrzałych bananów - im brzydsze tym lepiej;) Dzisiejsze babeczki, to taki akt litości nad bananami, które z dnia na dzień coraz bardziej straszyły swoim wyglądem.
Jako, że te babeczki zawierają niedużo masła i nie są zbyt słodkie, polałam je mleczną czekoladą i podałam z lekko słodką, trochę ubitą śmietanką 30%.
A’propos „apetycznie” wyglądającego procesu przygotowywania jedzenia, bardzo mi się podobał fragment Książki poniekąd kucharskiej Joanny Chmielewkiej, która podając sposób robienia bajaderek, w pierwszym jego punkcie poleciła wyrzucić rodzinę z domu :) Wiadomo, jakie powszechnie panuje wyobrażenie o produkcji bajaderek:) i prawdopodobnie, co wrażliwsi w odrazą patrzyliby na te notabene bardzo smaczne ciastka:). Na marginesie - wszystkim lubiącym poczucie humoru Chmielewskiej polecam ta książkę. Zaśmiewałam się do łez!
Babeczki bananowe z mlekiem kokosowym polane czekoladą
7 szt (foremki do tatraletek ø 10 cm)
230 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
60 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
1 żółtko
3/4 szkl. puree z bananów
125 ml mleczka kokosowego
Piekarnik nastawić na 175 C. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką.
Mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i solą wymieszać w misce. Puree bananowe wymieszać z mleczkiem kokosowym w garnuszku.
Do miski przełożyć masło i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować, a następnie dodać żółtko i miksować do momentu, aż masa będzie jasna i puszysta. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i przesiać mieszankę mączną w trzech turach na przemian z bananami z mlekiem kokosowym. Zaczynając od mieszanki mącznej. Po każdym dodaniu składników zmiksować tylko tyle, aby składniki się połączyły. Powstałą masą napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec około 35 min.
Po wystudzeniu polać czekoladą rozpuszczoną z odrobiną śmietanki i udekorować lekko ubitą śmietanką.