Ciemny chleb z sezamem
Przepis znalazłam w Biblioteczce Poradnika Domowego.
Składniki:
25 dkg mąki pszennej 550
25 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki ciemnego kakao
czubata łyżka masła
20 dkg selera utartego na tarce jarzynowej
10 dkg lekko uprażonego na patelni ziarna sezamu
5 dkg drożdży - dałam 2 dkg
półtorej szklanki maślanki
sól
jajko do posmarowania - ni smarowałam
Maślankę lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże, dodać mąkę, kakao, 8 dkg sezamu, seler, sól, masło i wyrobić ciasto. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Złożyć, włożyć do koszyczka do wyrastania na kolejne 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik najlepiej z kamieniem do 220 stopni C. Chleb wyłożyć na łopatę, naciąć w kilku miejscach, zsunąć na kamień. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 30-40 minut.