Weekendowa Piekarnia #55 - Artos - grecki chleb świąteczny
Drugi przepis zaproponowany przez Polkę to Artos - grecki chleb świąteczny.
Chleb wyszedł ogromny i bardzo lekki. aromatyczny, ze słodką skórką.
Pycha !!
Artos - grecki chleb świąteczny
Źródło: Blog Tatter
1 szklanka zakwasu pszennego
3.5 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
1.5 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżka zmielonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów
2 duże jajka, lekko roztrzepane
1/4 szklanki miodu płynnego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki letniego mleka
Do posmarowania bochenka
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu pomarańczowego
1 łyżeczka ziarna sezamowego
W dużej misce wymieszać razem: mąkę, sól, drożdże, cynamon, gałkę, ziele angielskie i goździki.
Dodać zakwas, ekstrakt, jajka, miód, oliwę i mleko. Dobrze wymieszać, aż z ciasta utworzy się kula.
Ciasto wyjąć na kuchenny blat i zagnieść miękkie, delikatnie lepkie ciasto (ok 10 min.).
Pierwsza fermentacja to ok 1 1/2 godziny, w połowie której ciasto należy odgazować i złożyć (technika strech and fold - np. tutaj czyli tak naprawdę złożenie ciasta w kopertę).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je z miski i po lekkim odgazowaniu, formujemy kulę i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie nagrzewamy piec do 180st.C.
Końcówka przepisu od Tatter:
Wierzch bochenka posmarowałam miodową glazurą. Piekłam 20 min, następnie obróciłam bochenek o 180 i piekłam kolejne 20-25 min. Przed podaniem koniecznie chleb należy wystudzić, ok 1 godziny. Polecam!