Shepherds pie, czyli zapiekanka pasterska

Shepherds pie, czyli zapiekanka pasterska
Zdjęcie - Shepherds pie, czyli zapiekanka pasterska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Shepherds pie, lub po polsku, zapiekanka pasterska, jest jednym z moich ulubionych jesienno-zimowych obiadów. Choćbym chciała, nie udałoby mi się doszukać w nim wad. Danie robi się błyskawicznie (a nawet jeszcze szybciej, jeśli ktoś ma w zamrażarce przygotowane porcje sosu bolognese), jak we wszystkich zapiekankach - brudzimy minimalną ilość naczyń, ale najważniejszą zaletą jest oczywiście smak! Wydawałoby się, że mięso mielone przygotowane jak do spaghetti bolognese nie będzie pasować do ziemniaków, a jednak pozory mylą:) Mięsno-pomidorowy sos z aksamitną warstwą ziemniaków puree smakuje niesamowicie. Zapiekanka pasterska jest wprost stworzona do ogrzania zziębniętych domowników i wprawienia ich w błogi nastrój. Już sam zapach wydobywający się z piekarnika zdradza nam, że za chwilkę zostaniemy nakarmieni czymś przepysznym. Lekko pachnąca czosnkiem, mocno pachnąca wędzonym boczkiem i pomidorami micha jedzenia to dla mnie comford food. Zapach i smak tej zapiekanki pomaga mi przetrwać szarobure, mgliste jesienne dni.

P.S. A wiecie jaka dobra jest ta zapiekanka na zimno, wyjadana prosto z miski? Ja wiem ... i to bardzo dobrze:)))
Ja do tej zapiekanki używam sosu bolognese, który przygotowuję w większej ilości i zamrażam. Czasami seler naciowy zamieniam na dużą garść mrożonego zielonego groszku.
Przepis na całą porcję podawałam tutaj. Dzielę ją na 3 części, a do zapiekanki biorę jedną z nich lub innymi słowy 1/3 porcji.

Zdjęcie - Shepherds pie, czyli zapiekanka pasterska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Shepherds pie czyli zapiekanka pasterska
naczynie żaroodporne ø 18 - 20 cm
porcja na 3 osoby

1/3 porcji sosu bolognese
450 g ziemniaków
masło i mleko do przygotowania purree
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/4 startego ząbka czosnku
2 łyżki startego żółtego sera o łagodnym smaku

Piekarnik nagrzać do 180 C. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć równą warstwą sos bolognese zmieszany z 1 łyżką startego sera. Przygotować puree. Nie musi być ono wykonane profesjonalnie przez podgrzanie masła z mlekiem. Wystarczy zwyczajnie rozgnieść ziemniaki, dodać masła, trochę mleka, gałkę i czosnek i wymieszać. Ziemniaki rozłożyć na warstwie mięsa. Posypać druga łyżką sera i włożyć do piekarnika na 25 - 30 min.
Gotowe!

Kategorie przepisów