Gruzja: Chinkali

Gruzja: Chinkali
Zdjęcie - Gruzja: Chinkali - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Jakie pyszne !
Małe, zakręcone pierożki z mięsem -przepyszne !!!
Właśnie zobaczyłam, że moje pierogi są za małe...
I że lepi się je trochę inaczej...
Ale smak mają niepowtarzalny...

Przepis ze strony kaukaz.pl:

Zdjęcie - Gruzja: Chinkali - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

chinkali

mąka - pszenna 600 g
mielona - wołowina 300 g
mielona - wieprzowina 200 g
siekana - cebula 200 g
pieprz prawdziwy - łyżeczka
sól - w zależności od smaku

1. Najpierw zrób ciasto używając mąki, wody i doprawiając solą.
2. Następnie rozwałkuj je i w placku wykrój okrągłe placuszki za pomocą szklanki.
3. W misce wmieszaj dwa rodzaje mięsa dodając siekaną cebulę.
4. Do farszu wsyp łyżeczkę pieprzu, dodaj szczyptę soli oraz wlej szklankę lub pół szklanki ciepłej wody, a następnie dokładniej wymieszaj całość.
5. Na każdy placek ciasta nałóż łyżkę stołową farszu.
6. Chwyć obiema dłońmi za przeciwległe krańce placka i zlep ciasto pośrodku, a następnie powtórz tę czynność dookoła. Wtedy powstanie coś na kształt sakiewki z wyraźnym ogonkiem na górze.
7. Do gotującej się wody wrzuć kolejno kilkanaście chinkali.
8. Gdy zobaczysz, że chinkali wypływają na powierzchnię wtedy wyjmij je z wrzącej wody.

Zdjęcie - Gruzja: Chinkali - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów