Chleb mleczny na Dzien Chleba

Zdjęcie - Chleb mleczny na Dzien Chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb mleczny na Dzien Chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCzasem trzeba tak niewiele by szarny i deszczowy dzien przemienic w swieto. Czasem wystarczy tylko upiec chleb. Jego cieplo i zapach wypelniaja powoli caly dom. Niecierpliwie czekam az wystygnie, by w koncu moc pokroic go na kanapki.
Moj dziesiejszy chlebek, choc maly, to dla mnie i tak jest wyjatkowy. Wszak nie co dzien pieke chleb, nie pieke go nawet od swieta. Zawsze cos mnie hamuje, a to strach przed zakwasem, a to brak odpowiedniej maki, ale na Swiatowy Dzien Chleba, ktory przypada wlasnie dzis, wyszukalam cos prostego, cos co musialo sie udac. Przepis znalazlam w Pracowni Wypiekow Liski, a zachecona Jej slowami przystapilam do dziela. I choc nie jest to pierwszy chleb w moim zyciu jaki upiekalam to i tak mam wielka satysfakcje i czuje wielka radosc, ze zrobilam go sama, ze upieklam go wlasnie dzis.
Dziekuje Lisko :)

Zdjęcie - Chleb mleczny na Dzien Chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb mleczny - Pain au lait

skladniki:
210ml mleka
2 lyzeczki suchych drozdzy instant
350g maki pszennej
10g miekkiego masla
1 mala lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soku z cytryny

wykonanie:
W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drozdze. Wlewamy do miski, do ktorej dodajemy pozostale skladniki. Wyrabiamy recznie lub mikserem.
Odstawiamy na 30-40 minut do wyrosniecia.
Foremke keksowke o wymiarach 10x15 cm (ja uzylam 8x24cm) smarujemy maslem i wysypujemy bulka tarta. Formujemy z ciasta bochenek, przekladamy do foremki i odstawiamy na kolejne 30 minut by wyrosl.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 30 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Chleb mozna tez piec na kamieniu lub na blasze wylozonej papierem. Wtedy formujemy z niego okragly bochenek.
Smacznego!

Zdjęcie - Chleb mleczny na Dzien Chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy