Bursztynowa jesien ze sloiczka

Zdjęcie - Bursztynowa jesien ze sloiczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Lubie w sobotni czy niedzielny poranek zjesc na sniadanie swieza bulke z dzemem, popic ja aromatyczna, czarna kawa. Nigdzie sie wtedy nie musze spieszyc, nic nie musze robic, delektuje sie chwila, bo wiem, ze przeciez nie bedzie trwac wiecznie. Mam ochote ja zatrzymac, ale to przeciez niemozliwe.
Moze wlasnie dlatego uleglam pokusie i w tym roku jak jeszcze nigdy zamienilam sklepowy dzem, na taki ktory wychodzi spod mych rak.
W kilku sloiczkach zamknelam smaki i aromaty lata. Teraz zamykam ostatnie promienie slonca, bo slonce w tym tygodniu bylo dla nas naprawde hojne. Chwilami czulam sie tak, jakby zaraz miala przyjsc wiosna zamiast szarej jesieni czy mroznej zimy. Taka aura dodawala mi sil i ochoty do dzialania, wiec bez wiekszego wysilku przeszukalam ponownie moj magiczny schwek i z kilkoma pustymi sloiczkami powedrowalam do kuchni. A tam powstawal moj cudowny dzem z dyni i poparanczy. Jego aromaty wirowaly w powietrzu, wypelnialy powoli caly dom swa slodycza. Teraz ja zamykam je w malym sloiczku.
Gdy za pare tygodni otowrze go na sniadanie pewnie za oknem bedzie juz pochmurno i szaro, i wtedy przypomni mi sie piekna, pelna cieplych barw jesien, bursztynowa i zlota jak moj dziesiejszy dzem.

Zdjęcie - Bursztynowa jesien ze sloiczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzem z dyni i pomaranczy

skladniki:
1kg dyni pokrojonej w kostke
1/4 szklanki wody
2-3 pomarancze pokrojone w kostke bez bialych czesci
100-200g brazowego cukru
sok z polowy cytryny
otarta skorka z 2 pomaranczy
cynamon
strarty imbir

wykonanie:
Dynie zalewamy woda i gotujemy do miekkosci.
Z pomaranczy scieramy skorke, a pomarancze kroimy na kawalki pozbawiajac je bialych blonek. Dodajemmy do miekkiej dyni, wsypujemy cukier. Ilosc cukru zalezna jest od slodkosci jaka chcemy uzyskac. Wszystko gotujemy tak dlugo az odparuuje caly plyn, a dzem uzyska odpowiednia konsystencje. Ja umiescilam garnek w piekarniku (200°C na 1 godzine).
Gdy chcemy aby dzem byl bardziej jednolity mozemy go lekko zmiksowac.
Pod sam koniec dodajemy starta skorke z pomaranczy, imbir i cynamon do smaku.
Jeszcze goracy dzen przekladmy do wyparzonych sloiczkow, zakrecamy, odwracamy do gory dnem i odstawiamy do wystygniecia.

Zdjęcie - Bursztynowa jesien ze sloiczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzem ten przygotowalam w ramach Festiwalu dyni organizowanego przez Bez oraz akcji Spizarnia organizowanej przez Pele

Zdjęcie - Bursztynowa jesien ze sloiczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bursztynowa jesien ze sloiczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

DYNIA MARYNOWANA
7

DYNIA MARYNOWANA

duszek duszek
Potrawy regionalne

Marynowana dynia
4

Marynowana dynia

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Dynia w winnej zalewie
6

Dynia w winnej zalewie

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Papryka marynowana- żółta
8

Papryka marynowana- żółta

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Orkiszowy chleb grzybowy
1

Orkiszowy chleb grzybowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy
1

Chleb dyniowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Mizeria na zimę do słoików
3

Mizeria na zimę do słoików

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
2

Dżem truskawkowy z kwiatem cza…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kiszone marchewki z wędzoną papryką i chili
2

Kiszone marchewki z wędzoną pa…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiszona rzodkiewka
2

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Buraczki do słoików – 2 przepisy
2

Buraczki do słoików – 2 przepi…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Konfitura z dzikiej róży

Konfitura z dzikiej róży

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj