Bursztynowa jesien ze sloiczka
Lubie w sobotni czy niedzielny poranek zjesc na sniadanie swieza bulke z dzemem, popic ja aromatyczna, czarna kawa. Nigdzie sie wtedy nie musze spieszyc, nic nie musze robic, delektuje sie chwila, bo wiem, ze przeciez nie bedzie trwac wiecznie. Mam ochote ja zatrzymac, ale to przeciez niemozliwe.
Moze wlasnie dlatego uleglam pokusie i w tym roku jak jeszcze nigdy zamienilam sklepowy dzem, na taki ktory wychodzi spod mych rak.
W kilku sloiczkach zamknelam smaki i aromaty lata. Teraz zamykam ostatnie promienie slonca, bo slonce w tym tygodniu bylo dla nas naprawde hojne. Chwilami czulam sie tak, jakby zaraz miala przyjsc wiosna zamiast szarej jesieni czy mroznej zimy. Taka aura dodawala mi sil i ochoty do dzialania, wiec bez wiekszego wysilku przeszukalam ponownie moj magiczny schwek i z kilkoma pustymi sloiczkami powedrowalam do kuchni. A tam powstawal moj cudowny dzem z dyni i poparanczy. Jego aromaty wirowaly w powietrzu, wypelnialy powoli caly dom swa slodycza. Teraz ja zamykam je w malym sloiczku.
Gdy za pare tygodni otowrze go na sniadanie pewnie za oknem bedzie juz pochmurno i szaro, i wtedy przypomni mi sie piekna, pelna cieplych barw jesien, bursztynowa i zlota jak moj dziesiejszy dzem.
Dzem z dyni i pomaranczy
skladniki:
1kg dyni pokrojonej w kostke
1/4 szklanki wody
2-3 pomarancze pokrojone w kostke bez bialych czesci
100-200g brazowego cukru
sok z polowy cytryny
otarta skorka z 2 pomaranczy
cynamon
strarty imbir
wykonanie:
Dynie zalewamy woda i gotujemy do miekkosci.
Z pomaranczy scieramy skorke, a pomarancze kroimy na kawalki pozbawiajac je bialych blonek. Dodajemmy do miekkiej dyni, wsypujemy cukier. Ilosc cukru zalezna jest od slodkosci jaka chcemy uzyskac. Wszystko gotujemy tak dlugo az odparuuje caly plyn, a dzem uzyska odpowiednia konsystencje. Ja umiescilam garnek w piekarniku (200°C na 1 godzine).
Gdy chcemy aby dzem byl bardziej jednolity mozemy go lekko zmiksowac.
Pod sam koniec dodajemy starta skorke z pomaranczy, imbir i cynamon do smaku.
Jeszcze goracy dzen przekladmy do wyparzonych sloiczkow, zakrecamy, odwracamy do gory dnem i odstawiamy do wystygniecia.
Dzem ten przygotowalam w ramach Festiwalu dyni organizowanego przez Bez oraz akcji Spizarnia organizowanej przez Pele