Przyszedł więc czas na wypróbowanie nowego nabytku. Zrobiłam torcik stracciatella z brzoskwiniami i czereśniami – tak dla koloru. Brzoskwinie wreszcie są słodkie, pestka odchodzi od nich doskonale i nic nie stało na przeszkodzie, aby zacząć je kupować regularnie. Bardzo, ale to bardzo lubię brzoskwinie!
Mmm... Mówię Wam - poezja. Całość rewelacyjnie ze sobą współgra, bazylia i tymianek podkreślają smak słodkich pomidorków, a delikatna masa spaja wszystko w obiad niemal idealny
Ciast ucieranych u mnie ostatnio dużo ale dzisiaj w wersji odwracanej. Dużą zaletą tego ciasta jest masa karmelowa. W połączeniu z mięciutkimi morelami jest to nie byle jaki smak.
Wiadomo że teraz jest okres zbierania zapasów na zimę. Ja na razie sporo warzyw zamroziłam, z przetworów zrobiłam tylko kilka słoików powideł truskawkowych, jutro czekają na mnie wiśnie w syropie ale zrobiłam również czosnek, za któym przepadamy :-)
Któż z nas ich nie lubi. W sezonie jagodowym są niemal w każdym sklepie spożywczym, nie mówiąc już o cukierniach. Daleko im jednak do takich zrobionych w domu ze świeżymi owocami, a nie jakąś pulpą przypominającą smakiem bardziej buraki niż jagody. Warto więc wybrać się do lasu i uzbierać samemu, w końcu do takich jagodzianek nie trzeba ich aż tak wiele
Czasami obiad mięsny nie jest zbyt atrakcyjny, zwłaszcza latem kiedy jest tak wiele możliwości. Od dawna miałam ochotę na knedle, a że w sklepach i na targu zatrzęsienie owoców nie mogłam się oprzeć. Kupiłam brzoskwinie i zrobiłam knedle serowe.
Wprawdzie pogoda za moim oknem nie zachęca do jedzenia lodów, ale przepis może się przydać tym, którym aura bardziej sprzyja. Lody są pyszne, o kremowej konsystencji i głębokim pomarańczowym aromacie, na bazie soku pomarańczowego i jogurtu. Z wszystkich domowych produkcji, te wydają mi się najlepsze.
Pyszne ciacho ananasowo - kokosowe to rarytas dla smakoszy kokosu i anansów. Połączenie lekkiego kremu z dodatkiem ananasa i kokosowego placka to idealne połączenie. Ciasta tego typu są bardzo reprezentacyjne i można je zajadać na codzień jak i na uroczystych przyjęciach.
Dawniej można je było dostać w każdym sklepie spożywczym. Duże rogale z ciasta drożdżowego posypane po wierzchu makiem. Smakowały doskonale ze świeżym masełkiem.
Cukinie, bakłażany i pomidory kuszą swoimi kolorami na każdym prawie bazarkowym straganie. Nie mogę się im oprzeć i kupuję, kupuje, kupuję..... a potem wymyślam co z tym zrobić.
Masa cukrowa jest genialna! Bardzo mi się spodobała jako sposób dekoracji tortów dla dzieci i będę ją stosować przez ładnych kilka najbliższych lat... Dlatego też co jakiś czas na pewno pojawią się nowe zdjęcia tortów i ciastek ;)
Wiem, że sierpień jest miesiącem trzeźwości ale jeśli teraz nastawicie nalewkę brzoskwiniową to będziecie mogli jej spróbować dopiero za miesiąc a pełnię smaku osiągnie za 6 miesięcy.
Ostatnio zaprzyjaźniłam się ze szpinakiem i na dobre mi ta przyjaźń wychodzi bo przecież wiadomo, że jest to bardzo zdrowe warzywo. Polubiłam ten szczypiący smak ale żeby go troszkę złagodzić bo jednak nie wszyscy za nim przepadają często do szpinaku dodaję różnego rodzaju sery np. cammembert lub ricottę a nawet topiony.