Jagodzianki
„Któż z nas ich nie lubi. W sezonie jagodowym są niemal w każdym sklepie spożywczym, nie mówiąc już o cukierniach. Daleko im jednak do takich zrobionych w domu ze świeżymi owocami, a nie jakąś pulpą przypominającą smakiem bardziej buraki niż jagody. Warto więc wybrać się do lasu i uzbierać samemu, w końcu do takich jagodzianek nie trzeba ich aż tak wiele”.
Jagodzianki
Składniki na 10 szt.
Ciasto:
700g mąki pszennej
140g masła
160g cukru
25g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
3 żółtka
1 jajko
Kruszonka:
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki stopionego masła
1 szklanka umytych i osączonych jagód
Do smarowania
1 żółtko
1 łyżka mleka
Cukier puder do posypania
Przygotuj zaczyn z drożdży utartych z łyżeczką cukru, łyżką stołową mąki i 1-2 łyżkami letniej wody (zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu). Odstaw do wyrośnięcia.
Stop w rondelku masło.
Wsyp do miseczki mąkę z cukrem na kruszonkę. Dodaj dwie łyżki stopionego masła i całość wymieszaj, aż utworzą się grudki.
Do dzieży miksera wlej letnie mleko, pozostałe przestudzone masło i roztrzepane żółtka z jajkiem. Wsyp mąkę i cukier. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób na gładkie elastyczne ciasto.
Przykryj wilgotną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i lekko zagnieć. Podziel na 10 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj na placek w kształcie elipsy. Połóż łyżkę jagód i zwiń jak roladę wzdłuż dłuższego boku, tak by łączenie było pod spodem. Zawiń też końce pod spód. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na godzinę do ponownego rośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Rozmieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj bułeczki. Posyp kruszonką. Piecz 17 minut. Wystudź na kracie. Zimne posyp cukrem pudrem.