Brzoskwiniówka

Wiem, że sierpień jest miesiącem trzeźwości ale jeśli teraz nastawicie nalewkę brzoskwiniową to będziecie mogli jej spróbować dopiero za miesiąc a pełnię smaku osiągnie za 6 miesięcy. Na zdjęciu jest pokazana  nalewka zlana po 4 tygodniach. Ma przepiękny zapach, słomkowy kolor a i smak zapowiada się ciekawie. Schłodzoną można podawać do kawy. Jest to moja propozycja do akcji Karoliny.

Zdjęcie - Brzoskwiniówka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg bardzo dojrzałych brzoskwiń
  • 2 goździki
  • 6 pestek brzoskwiniowych
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka jasnego, płynnego miodu
  • 1/4 l spirytusu

Brzoskwinie umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąc pestki. Owoce drobno pokroić, włożyc do słoja, dodać miód, goździki i pestki brzoskwiniowe lekko rozgniecione. Zalać wszystko spirytusem. Słój zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni, co jakiś czas wstrząsać. Po tym czasie zlać nalewkę, owoce wycisnąć a uzyskany z nich sok dodac do nalewki. Całość przefiltrować przez gazę, rozlać do butelek. Zakręcone butelki powinny leżakowac w ciemnym i chłodnym miejscu przez 6 miesięcy.

Na zdrowie:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy