Lody pomarańczowe

Lody pomarańczowe


Zdjęcie - Lody pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„ Wprawdzie pogoda za moim oknem nie zachęca do jedzenia lodów, ale przepis może się przydać tym, którym aura bardziej sprzyja. Lody są pyszne, o kremowej konsystencji i głębokim pomarańczowym aromacie, na bazie soku pomarańczowego i jogurtu. Z wszystkich domowych produkcji, te wydają mi się najlepsze.” Przepis dodaję do akcji Amore del tropico i Akcji lodowej 2011
Zdjęcie - Lody pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lody pomarańczowe

Składniki na 1 litr lodów:

3 żółtka
2 łyżki cukru
300ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki skrobi kukurydzianej
skórka otarta z jednej pomarańczy
250g słodzonego mleka skondensowanego
250g jogurtu greckiego

Dekoracja:
krem czekoladowy rurki waflowe
Skrobię kukurydzianą rozprowadzić w 3 łyżkach soku pomarańczowego.
Utrzeć żółtka z cukrem na puszysty krem. Dodać otarta skórkę z pomarańczy (wcześniej wyszorowanej i sparzonej). Dalej ucierając wlać cienkim strumieniem sok pomarańczowy i rozrobioną skrobię kukurydzianą. Postawić na maleńkim płomyku gazu i podgrzewać cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Powinna mieć konsystencję budyniu. Zestawić i wystudzić mieszając, żeby nie utworzył się kożuch na powierzchni. Można też przykryć szczelnie kawałkiem folii spożywczej, tak aby dotykała ona powierzchni budyniu.

Wystudzony budyń pomarańczowy przełożyć do blendera. Wlać mleko i jogurt. Wszystko zmiksować.
Przełożyć do szczelnego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Zimną masę przełożyć do maszyny do lodów. Dalej postępować zgodnie z jej instrukcją.

Kto nie ma maszyny niech wstawi pojemnik ze zmiksowaną masą od razu do zamrażarki. Co pół godziny należy go wyjąć i zmiksować masę. Powtórzyć tę czynność kilka razy.



Kategorie przepisów