Odwrócone ciasto z morelami

Odwrócone ciasto z  morelami

Ciast ucieranych u mnie ostatnio dużo ale dzisiaj w wersji odwracanej. Dużą zaletą tego ciasta jest masa karmelowa. W połączeniu z mięciutkimi morelami jest to nie byle jaki smak. Ponieważ polewa jest na spodzie polecam ciasto piec  w takiej formie, przez którą nie będzie mogła wypłynąć. Ja piekłam w okrągłej tortownicy z odpinanym dnem i część polewy mi uciekło. Ale smak ciasta jest wspaniały, wilgotny i aromatyczny. Jet to moja propozycja do akcji Karoliny Morelkowo- Brzoskwiniowo. Przepis pochodzi z lipcowego numeru Kuchni.

Zdjęcie - Odwrócone ciasto z  morelami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na masę:

  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 12 moreli

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 300 g mąki
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotować masę owocową. Rozpuszczone masło zmieszać z cukrem pudrem, esktraktem waniliowym oraz skórką i sokiem z cytryny. Gotować na średnim ogniu 5 minut aż powstanie karmel mieszając od czasu do czasu. Wlać do formy i ułożyć na nim połówki moreli. Masło z cukrem utrzeć, dodać ekstrakt waniliowy i jajko a gdy masa będzie gładka wbić kolejne i ucierać 2-3 minuty. Dodać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do piecznia na przemian z maślanką. Rozsmarować na morelach. Piec 40-45 minut w 180 stopniach. Wyłożyć ciasto na talerz spodem do góry. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów