Torcik stracciatella z brzoskwiniami
Dzisiaj proponuję Wam letnie ciasto, które jedliśmy w zeszły weekend na zakończenie tego obiadu.
Po długich poszukiwaniach w sklepach (jak się okazało, nie tych co trzeba;)) udało mi się dostać foremkę do tart z wgłębieniem. Jak mówi przysłowie „najciemniej zawsze pod latarnią” i dostałam tą foremkę po prostu w Tesco, oddalonym od mojego domu o 6 minut piechotą i to za niecałe 10 złotych :)
Przyszedł więc czas na wypróbowanie nowego nabytku. Zrobiłam torcik stracciatella z brzoskwiniami i czereśniami – tak dla koloru. Brzoskwinie wreszcie są słodkie, pestka odchodzi od nich doskonale i nic nie stało na przeszkodzie, aby zacząć je kupować regularnie. Bardzo, ale to bardzo lubię brzoskwinie!
Spód do torciku robiłam już nieraz, np. tu. Teraz zwiększyłam proporcje. Na górę użyłam twarożku śmietankowego (gładkiego, jak homogenizowany), bitej śmietany i białej czekolady. Wmieszałam trochę startej na tarce z dużymi oczkami gorzkiej czekolady i powstał krem do torciku.
Polecam!
Torcik stracciatella z brzoskwiniami i czereśniami
forma do tart z wgłębieniem 26 cm
3 jajka
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
75 g stopionej białej czekolady
Krem:
150 g twarożku śmietankowego
125g stopionej białej czekolady
200 ml śmietanki 30 - 36 %
30 g startej gorzkiej czekolady
Ponadto
2 brzoskwinie bez skórki pokrojone na ósemki
kilka czereśni
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem mikserem na pulchną masę (około 10 min.). Dodać przesianą mąkę, wymieszać delikatnie łyżką, a następnie dodać roztopioną czekoladę i wymieszać.
Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i piec 25 min w temp. 180°C.
Biszkopt wystudzić.
Krem:
Czekoladę wystudzić, dodać do niej twarożek i wymieszać trzepaczką.
Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z twarożkiem i startą czekoladą.
Masę wyłożyć na biszkopt, u góry ułożyć owoce i całość włożyć do lodówki na minimum 4 godziny.