Wciąż szukam przepisu na idealny hamburger. Nadal jestem daleka od ideału - poprzednie podejście było zaledwie poprawne. Szukając w Internecie przepisów na idealny hamburger znalazłam kilka naprawdę ciekawych stron.
W oryginalnym przepisie, zaczerpniętym z książeczki "Kuchnia meksykańska", użyta jest jagnięcina, ale jak wiadomo, jest ona w Polsce prawie nieosiągalna, użyłam więc mięsa z piersi indyka.
Przepis pochodzi z blogu Liski - White Plate . Jest to mój pierwszy chleb robiony tylko na samym zakwasie , bez dodatku drożdży . Chleby na zakwasie to wyższa szkoła jazdy , o czym przekonałam się na własnej skórze . Do pieczenia tego chlebka podchodziłam trzy razy - i dopiero za trzecim razem byłam zadowolona z efektu - i to tak na 60-70 % :)
Miękkie masło rozetrzeć z cukrem na puch i powoli dodawać do niego po jednym jajku. Mąkę, wymieszana z proszkiem i sodą, dodawać stopniowo mąkę i śmietanę - na przemian. Dodać esencję waniliową.
To naprawdę proste:trzeba kupić chlebki pita i trochę podgrzać je w piekarnikuusmażyć kotleciki(ja wzięłam mocno nieortodoksyjnie pół na pół wołowy antrykot i karkówkę wieprzową - zmielone razem - dodałam dwa ząbki czosnku, garść pistacji, sól, mielony kumin i mieszankę przypraw hinduskich do kebabu i łyżkę oliwy z oliwek)
Co prawda w nazwie piernik ten miał jeszcze dopisek "świąteczny" , ale ja nie upiekłabym go na święta , więc zrezygnowałam z pełnej nazwy. To już drugi z kolei przepis , który nie przypadł mi do gustu. Jak dla mnie piernik wyszedł po prostu zbyt suchy , ale tak naprawdę nigdy nie piekłam typowego piernika , więc może one takie mają być...
Jajka wbić do dużego kubka. Dolać trochę mleka, dosypać soli do smaku i wszystko dobrze rozbełtać. Wylać na patelnie z rozgrzanym masłem. Mieszając smażyć aż masa przestanie być "glutowata". Przełożyć na talerze i posypać szczypiorkiem.
Krem ten powstał z okazji zdarzenia blogowego organizowanego przez Tatter – Cytrusowej Chwilki. Inspiracją był klasyczny włoski deser tiramisu, – który miałam okazję przygotowywać kilka dni temu (przepis za kilka dni wklepie).
Mój mąż śmieje się ze mnie, że im dziwniejszy przepis, tym bardziej jest prawdopodobne, że mnie zainteresuje. Coś w tym jest... Już sama nazwa "lambada" brzmi interesująco :)
Ostatnimi czasy testuje nowe pomysły na szybkie dania. Jednym z nich jest kurczak nadziewany serkiem czosnkowo – ziołowym z boczkiem.Danie to zostało zainspirowane potrawą, jaką jadłam niedawno podczas lunchu w jednym z pobliskich hoteli.
Lubię przepisy , gdzie na efekty trzeba trochę poczekać - smak potrawy wynagradza długie oczekiwanie. W dzisiejszych czasach jesteśmy bardzo zabiegani i nie zawsze udaje się znaleźć wolną chwilę na przygotowania . Czasem warto poświęcić trochę czasu - potem możemy się delektować niepowtarzalnym smakiem i zapachem . Na te pierniki trzeba trochę poczekać - ciasto musi dojrzewać co najmniej przez 4-5 tygodni - dopiero po tym czasie możemy zabrać się do pieczenia .
Piernik zawsze jest u mnie na święta, uwielbiam jego zapach, te aromatyczne przyprawy ach...! I smak - cudowny, korzenny, odświętny, zimowy, smak Bożego Narodzenia. Piernik litewski pochodzi ze zbiorów Dorotki, skusiłam się na niego, ponieważ urzekł mnie jego wygląd no i oczywiście chciałam wypróbować coś innego. Polecam, jest cudownie pyszny, miękki, aromatyczny, świąteczny...
Zawsze piekła go moja Babcia - teraz obowiązkowo piekę go w każde Boże Narodzenie . Nie wyobrażam sobie , żeby go nie było na święta - po prostu musi być i już !