Takie małe wariacje ostatnio wymyślam :) Przekonałam się do drożdży i uważam, że łatwiej jest mi coś upiec "drożdżowego" niż "kruchego". Jeszcze trochę popichcę i wezmę się za ciasto francuskie. Póki co, zawsze w zamrażalniku mam "francuskie" z marketu :)))
Obowiązkowo jest u mnie na święta, bo... go uwielbiamy! Ja szczególnie lubię wyjadać owoce z kompotu, są pyszne:) Co tu dużo pisać? Wielbiciele kompotu z suszu wiedzą, że jest smaczny i ma magiczne właściwości hi hi ;)
Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry, ułóż na przemian, polej oliwą z oliwek i pokrop octem balsamicznym. Posyp bazylią świeżą lub suszoną (lub jedną i drugą).
Ziemniaki obrać, ugotować. Po przestudzeniu pokroić w dużą kostkę. Pomidora przekroić na ćwiartki, wyjąć miąższ. Pokroić w grube kostki. Rzodkiewkę pokroić w plastry. Szczypior drobno posiekać. Warzywa skropić oliwą, sokiem z cytryny,doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Grzyby suszone namoczyć najlepiej dzień wcześniej. Kapustę ugotować. Pieczarki umyć, pokroić i przesmażyć na 3 łyżkach masła. Grzyby suszone ugotować. Wszystkie składniki przecisnąć przez maszynkę z grubym sitem.
Mięso umyć, włożyć do gara z wodą. Wrzucić marchewki, pietruszkę, selera, cebulę i przyprawy. Gotować 2 godziny tak aby mięso było miękkie. Po ugotowaniu mięso i marchewkę pokroić na kawałeczki. Wywar przecedzić przez sitko. Ponownie wrzucić mięso i marchewkę.
Flaki oczyścić, umyć i ugotować do miękkości. Mięso wołowe gotować w oddzielnym garnku wraz z warzywami, solą i pieprzem. Połączyć flaki z wywarem. Przyprawić do smaku przyprawami. Gotować. Po ugotowaniu odcedzić warzywa. Flaki i mięso pokroić w paski. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do mięsa i flaków.
Te muffinki powstały z mojej miłości do cynamonu, imbiru, orzechów i ciasta marchewkowego.Upiekłam je wczoraj wieczorem. Zjadłam jedną, jeszcze ciepłą, Była pyszna! Z uśmiechem położyłam się spać. Rano, wstałam jak jeszcze było ciemno i zjadłam dwie następne popijając poranną kawą. Wiedziałam, że przede mną udany, pełen miłych wrażeń i pięknego słońca dzień.
Ten przepis zaczerpnęłam z przepisów Arabeski. Rożki są pyszne i bardzo proste w wykonaniu. Mają taki delikatny kruchy posmak, zaprawiony smakiem ulubionych powideł.
No dobra, był sernik to czas teraz na muffiny, no nie? ;) Mam nadzieję, że nie jestem monotonna,hmm ... ? Muffinki wypatrzyłam na blogu Ewy-R, przyczepiły się do mnie skutecznie i nie mogły odczepić, no to je upiekłam. Dodam, że są pyszne, kawowe i zawierają w środku niespodziankę. U Ewy była to czekolada, natomiast ja troszkę poszalałam i dodałam do środka każdej muffinki serduszko z chałwy. Wyszło super :) Cóż za rozpusta! ;)
Do szklanki włożyć kostki lodu i plastry cytryny. W shakerze wymieszać whisky, czerwony wermut i likier bananowy. Przelać do szklanki, ozdobić skórką cytryny.
Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinać krążki, następnie położyć nadzienie i zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wrzucać pierogi na gotującą się wodę. Gdy wypłyną na wierzch, wyłożyć na talerz. Podawać z przetopionym masłem i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Muffiny to najprostsze wypieki i można je zrobić , nawet jeśli nie mamy zbyt wiele wolnego czasu. Reszta zależy już tylko od naszej wyobraźni lub dostępnych w danej chwili składników. W lodówce miałam wcześniej kupione bez okazji , malutkie groszki czekoladowe , zachował się też jeden duży banan , a reszta zawsze jest "pod ręką".
Czy to w ogóle możliwe , żeby sernik był bez sera ?... To co to za sernik ?! Okazuje się , że jest to możliwe , a co ciekawsze wcale nie odczuwa się braku tego sera.