Keks Babci
Zawsze piekła go moja Babcia - teraz obowiązkowo piekę go w każde Boże Narodzenie . Nie wyobrażam sobie , żeby go nie było na święta - po prostu musi być i już !
Składniki :
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- bakalie ( figi , daktyle , orzechy , rodzynki , anżelika , papaja kandyzowana, morele suszone )
Cukier , cukier waniliowy , margarynę i żółtka utrzeć . Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko ( na przemian ) . Wsypać oprószone mąką bakalie , wymieszać . Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać . Wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą podłużnej formy . Piec w 180 C przez około 1-1,5 godziny .