Keks Babci

Zawsze piekła go moja Babcia - teraz obowiązkowo piekę go w każde Boże Narodzenie . Nie wyobrażam sobie , żeby go nie było na święta - po prostu musi być i już !

Składniki :

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • bakalie ( figi , daktyle , orzechy , rodzynki , anżelika , papaja kandyzowana, morele suszone )

Cukier , cukier waniliowy , margarynę i żółtka utrzeć . Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko ( na przemian ) . Wsypać oprószone mąką bakalie , wymieszać . Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać . Wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą podłużnej formy . Piec w 180 C przez około 1-1,5 godziny .

Zdjęcie - Keks Babci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy