Ciasto do kawy z orzechowo-cynamonową kruszonką
Kruszonka:
115 g orzechów włoskich lub pekan - ja użyłam włoskich
1-2 łyżeczki cynamonu mielonego
3-4 łyzki drobnego cukru ale nie pudru
Ciasto:
225 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
115 g miękkiego masła + masło do smarowania formy
115 g drobnego cukru
3 jajka - lekko roztrzepane
350 ml kwaśnej śmietany - ja użyłam 18%
esencja waniliowa i ewentualnie cukier puder do posypania
Mielone orzechy, cynamon i cukier wymieszać w misce.
Miękkie masło rozetrzeć z cukrem na puch i powoli dodawać do niego po jednym jajku. Mąkę, wymieszana z proszkiem i sodą, dodawać stopniowo mąkę i śmietanę - na przemian. Dodać esencję waniliową.
Do wysmarowanej masłem formy (wg przepisu o średnicy 25 cm) wylałam 1/3 ciasto przysypałam połowę kruszonki, wylałam kolejna warstwę ciasta i nasypałam kruszonkę i na koniec okazało się, że mam za mało ciasta na wierzch :/. Wg mnie podana ilość ciasta wystarczy na formę 20 lub 22 centymetrową.
Postanowiłam jednak ciasto upiec. Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 - 55 minut.
Wyszło całkiem całkiem - może nie ma wyglądu ale jest smaczne. Genialnie smakuje z kawą i herbatą. Doskonałe ciasto na podwieczorek.
Przepis pochodzi z "Kuchni żydowskiej" Elizabeth Wolf-Cohen.