Ciasto do kawy z orzechowo-cynamonową kruszonką

Kruszonka:

115 g orzechów włoskich lub pekan - ja użyłam włoskich

1-2 łyżeczki cynamonu mielonego

3-4 łyzki drobnego cukru ale nie pudru

Ciasto:

225 g mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

115 g miękkiego masła + masło do smarowania formy

115 g drobnego cukru

3 jajka - lekko roztrzepane

350 ml kwaśnej śmietany - ja użyłam 18%

esencja waniliowa i ewentualnie cukier puder do posypania

Mielone orzechy, cynamon i cukier wymieszać w misce.

Miękkie masło rozetrzeć z cukrem na puch i powoli dodawać do niego po jednym jajku. Mąkę, wymieszana z proszkiem i sodą, dodawać stopniowo mąkę i śmietanę - na przemian. Dodać esencję waniliową.

Do wysmarowanej masłem formy (wg przepisu o średnicy 25 cm) wylałam 1/3 ciasto przysypałam połowę kruszonki, wylałam kolejna warstwę ciasta i nasypałam kruszonkę i na koniec okazało się, że mam za mało ciasta na wierzch :/. Wg mnie podana ilość ciasta wystarczy na formę 20 lub 22 centymetrową.

Postanowiłam jednak ciasto upiec. Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 - 55 minut.

Wyszło całkiem całkiem - może nie ma wyglądu ale jest smaczne. Genialnie smakuje z kawą i herbatą. Doskonałe ciasto na podwieczorek.

Zdjęcie - Ciasto do kawy z orzechowo-cynamonową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis pochodzi z "Kuchni żydowskiej" Elizabeth Wolf-Cohen.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy