Piegusek
Po hurtowej produkcji ciast zostało mi sporo białek . A jak białka - to u mnie albo bezy albo piegusek . Wybrałam pieguska , bo dawno go nie piekłam .
Składniki :
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka mąki
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
Mąkę , mak , cukier i proszek do pieczenia wymieszać . Roztopić margarynę , ostudzić , wlać do sypkich składników . Wymieszać ( można mikserem ) , dodać olejek migdałowy . Ubić pianę z białek , dodać do masy i delikatnie wymieszać .
Przelać do formy keksowej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą . Piec w temperaturze 180 C przez 50-60 minut . Po upieczeniu można polać polewą czekoladową .