Burritos z indykiem i czarną fasolą
W oryginalnym przepisie, zaczerpniętym z książeczki "Kuchnia meksykańska", użyta jest jagnięcina, ale jak wiadomo, jest ona w Polsce prawie nieosiągalna, użyłam więc mięsa z piersi indyka. Jako dodatki do tego dania wystąpiły salsa cruda i salsa jalapenio, na które przepis podawałam tutaj, oraz guacamole i salsa ananasowa, które znajdziecie w tym przepisie.
Składniki:
600-700 g mięsa z piersi indyka
3 drobno posiekane ząbki czosnku
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
duża szczypta suszonego oregano
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
400 g czarnej fasoli w zalewie
sałata
kilka pszennych tortilli
Z czosnku, soku z lemonki, przypraw i oliwy sporządź marynatę. Mięso pokrój w niewielką kostkę i włóż do marynaty na około 4 godziny. Po tym czasie usmaż na dużym ogniu. Fasolę podgrzej razem z zalewą, następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż do mięsa - większość zalewy można odsączyć. Na podgrzanych tortillach układaj mięso z fasolą, sałatę oraz dowolne salsy i dowolnie zawiń.