Krem cytrusowy
Krem ten powstał z okazji zdarzenia blogowego organizowanego przez Tatter – Cytrusowej Chwilki. Inspiracją był klasyczny włoski deser tiramisu, – który miałam okazję przygotowywać kilka dni temu (przepis za kilka dni wklepie).
Krem cytrusowy
Składniki:
3 białka
225 g serca mascarpone
200 ml śmietany kremówki
110 g cukru
120 ml soku pomarańczowego
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
3 łyżki likieru pomarańczowego
Kilka biszkoptów
Mandarynki do dekoracji
Przygotowanie:
Zagotować razem cukier, sok pomarańczowy i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu aż syrop zgęstnieje.
Białka ubić na sztywna, powoli wlewać do nich gorący syrop. Miksować około 5 min – istotne żeby masa była chłodna. Dodać serek i zmiksować. Wstawić do lodówki. W pucharkach ułożyć biszkopty, polać likierem i zostawić żeby nasiąknęły.
W międzyczasie ubić śmietanę kremówkę, dodać ja do masy serowej, dodać skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Nałożyć krem do pucharków, wstawić do lodówki na ok. 3 h. Przed podaniem przybrać mandarynkami i skórką z cytryny.
Wiem, że jeszcze nie raz powtórzę.