Lambada
Mój mąż śmieje się ze mnie, że im dziwniejszy przepis, tym bardziej jest prawdopodobne, że mnie zainteresuje. Coś w tym jest... Już sama nazwa "lambada" brzmi interesująco :)
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
niepełna szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 krople olejku pomarańczowego
3/4 szklanki soku pomarańczowego do nasączenia
Masa pomarańczowa
3,5 szklanki soku pomarańczowego
pół szklanki cukru
2 budynie waniliowe
Masa śmietankowa
0,5 l śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
zagęstnik do śmietany
żelatyna
pół szklanki mleka
Oraz polewa czekoladowa (ja skorzystałam z gotowej)
Przygotowanie biszkoptu:
Ubij pianę z białek, dosyp cukier, ubijaj dalej. Dodaj po 1 żółtku, następnie wsyp mąkę z proszkiem, wymieszaj. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach. Gotowy i ostudzony biszkopt nasącz sokiem. Jeśli wyszła Ci "górka", wyrównaj ją.
Przygotowanie masy pomarańczowej:
3 szklanki soku zagotuj z cukrem, w pozostałym soku rozpuść budyń. Wlej budyń do wrzącego soku, gotuj przez chwilę, ciepłą masę wyłóż na biszkopt i ostudź.
Przygotowanie masy śmietankowej:
Ubij śmietanę z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Mleko zagotuj, rozpuść w nim żelatynę, ostudź i wymieszaj ze śmietaną. Wyłóż śmietanę na masę pomarańczową i wszystko razem schłódź w lodówce.
Gotowe ciasto polej polewą.