Tysiąc karteczek
Przepis pochodzi z "Kulinarnego atlasu lata" Gazety Wyborczej.
Składniki:
- 30 dag gotowego ciasta francuskiego
- 50 dag owoców
Sos owocowy:
- szklanka owoców jagodowych
- 10 dag cukru pudru
Krem:
- szklanka mleka
- budyń śmietankowy
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 kostki masła
Dowolne owoce, lody do dekoracji.
Upiecz blaciki francuskie: ciasto rozmroź, cienko rozwałkuj (1,5-2 mm) i bardzo gęsto ponakłuwaj (dzięki temu blaciki będą płaskie, jak na zdjęciu).Piecz na złoty kolor w temp. 200°C. Pod sam koniec pieczenia zmniejsz temperaturę do 180°C, aby ciasto się wysuszyło. Bardzo ostrym nożem pokrój je na blaciki o wymiarach ok. 14 x 3,5 cm.
Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu utrzyj z masłem.
Układamy:
- ciasto
- owoce
- ciasto
- krem
- ciasto
- posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem.
Pychotka, polecam!
Składniki:
- 30 dag gotowego ciasta francuskiego
- 50 dag owoców
Sos owocowy:
- szklanka owoców jagodowych
- 10 dag cukru pudru
Krem:
- szklanka mleka
- budyń śmietankowy
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 kostki masła
Dowolne owoce, lody do dekoracji.
Upiecz blaciki francuskie: ciasto rozmroź, cienko rozwałkuj (1,5-2 mm) i bardzo gęsto ponakłuwaj (dzięki temu blaciki będą płaskie, jak na zdjęciu).Piecz na złoty kolor w temp. 200°C. Pod sam koniec pieczenia zmniejsz temperaturę do 180°C, aby ciasto się wysuszyło. Bardzo ostrym nożem pokrój je na blaciki o wymiarach ok. 14 x 3,5 cm.
Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu utrzyj z masłem.
Układamy:
- ciasto
- owoce
- ciasto
- krem
- ciasto
- posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem.
Pychotka, polecam!