Już od dawna miałam je zrobić, ale jakoś nie mogłam się przemóc, szkoda że dopiero teraz to zrobiłam, chociaż lepiej późno niż wcale. Są genialne w swojej prostocie :-)
Bardzo prosta i szybka w wykonaniu, z pewnością oryginalna i całkiem smaczna. Przepis znalazłam na blogu Czerwień i błękit i przez gapiostwo lekko zmodyfikowałam - zamiast 200g groszku, wsypałam cała paczkę 450g, ale nic to! Tyle tylko, że mnóstwo jej wyszło. A kto chce może jeszcze dorzucić ze dwa jajka dodatkowo, na pewno będzie jeszcze smaczniejsza.
Dziś po raz kolejny mam ogromną przyjemność zaprosić Was na efekt wspólnego wirtualnego gotowania z Panną Malwinną. Tym razem zmontowałyśmy pyszne udka o chińskich aromatach. Udka moczone wcześniej przez noc w aromatycznej marynacie nasiąkają wilgocią, zapachem i smakiem.
Meksyk pozostaje ojczyzną kakao i czekolady, która w dawnych wiekach była napojem bogów i władców. Pokazywałam juz kiedyś Kawę Azteków a dzisiaj przyszła kolej na gorącą czekoladę z chilli i wanilią.
Przepis ten dostałam od koleżanki z rekomendacją, żeby koniecznie zrobić. Ciasto jest lekkie i puszyste, przełamane kwaskowatością dżemu. Ja używam jagodowego ale można też użyć dżemu z czarnych porzeczek. Masa z bitej śmietany i białej czekolady jest niesamowita. Bardzo polecam.
Miałam wczoraj ochotę na jakieś wytrawne ciasto i wybór padł na sernik z mnóstwem warzyw. Nawet fajny wyszedł, szczególnie taki mocno schłodzony bardzo mi zasmakował. Rzodkiewka i szczypiorek po upieczeniu smakują zupełnie inaczej, przed wszystkim nie mają w sobie już tej ostrości.
Dzisiaj polecam pysznego kurczaka z kuchni libańskiej. Mięso jest wspaniałe bo marynowane w soku z cytryny z czosnkiem i dodatkiem ziół. Jeśli nie znudziły się Wam moje kurczakowe propozycje to bardzo polecam to dzisiejsze danie, które jest także moją propozycją do akcji Z widelcem po Azji.
Ostatnio cisza na blogu... przywaliły mnie odrobinę obowiązki zawodowe, ale powoli zaczynam dostrzegać światełko oznaczające wyjście z tunelu :) Na rozgrzewkę i do niedzielnej kawy sączonej powoli na tarasie, proponuję Wam dzisiaj ciasto jogurtowe z rabarbarem.
Miałam się trochę wstrzymać z chińskimi daniami ale ten kurczak jest tak pyszny że spieszę podać przepis. Kurczak w chrupiącym cieście w sosie słodko kwaśnym nie może nie smakować. Jest rewelacyjny, można go podać z makaronem albo z ryżem.
Kruche ciasto, warstwa truskawek oprószona kakao i solidna porcja piany. Całość niezwykle pyszna, rozpływająca się w ustach. Tak pokrótce mogę opisać to ciasto, które oprócz wielu walorów smakowych, pięknie wygląda!
Kapusta ma w sobie wiele drogocennych dla naszego organizmu witamin oraz polifenoli dlatego spożywanie jej na surowo jest jak najbardziej wskazane. Sałatka wg tego przepisu to potężny „zastrzyk” witamin, ponieważ oprócz kapusty zawiera aromatyczny czosnek, dymkę i duże ilości koperku, który wspomaga trawienie. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs grillowanych.
Bardzo lubię tę surówkę a jest to napewno zasługa sosu, w którym łączą się cukier i sok z cytryny. Prosty i smaczny dodatek do obiadu. Bardzo polecam a po południu zapraszam na mięsko do tej surówki.
Są takie przepisy, których składniki już na wstępie gwarantują pyszny obiad. Należy do takich połączenie miodu i musztardy. Marynatę miodowo - musztardową wykorzystywałam już kilkakrotnie i za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Dzisiaj polecam udka pieczone w tej marynacie, która podczas pieczenia zamienia się we wspaniały sos.