Ciasto z bitą śmietaną i białą czekoladą
Przepis ten dostałam od koleżanki z rekomendacją, żeby koniecznie zrobić. Ciasto jest lekkie i puszyste, przełamane kwaskowatością dżemu. Ja używam jagodowego ale można też użyć dżemu z czarnych porzeczek. Masa z bitej śmietany i białej czekolady jest niesamowita. Bardzo polecam.
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (śr.21 cm). Upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Składniki na masę:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru
- 1 biała czekolada
- dżem z carnej porzeczki lub z jagód
- wiórki kokosowe
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.(ewantualnie można dodać usztywniacz). Dodać rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę. Biszkopt przekroić na pół, nasączyć dowolnym nasączem. Posmarować dżemem, na to wyłożyć 2/3 śmietany. Przykryć biszkoptem. Posmarować resztą śmietany i posypać wiórkami.
Smacznego:)