Ciasto z bitą śmietaną i białą czekoladą

Ciasto z bitą śmietaną i białą  czekoladą

Przepis ten dostałam od koleżanki z rekomendacją, żeby koniecznie zrobić. Ciasto jest lekkie i puszyste, przełamane kwaskowatością dżemu. Ja używam jagodowego ale można też użyć dżemu z czarnych porzeczek. Masa z bitej śmietany i białej czekolady jest niesamowita. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Ciasto z bitą śmietaną i białą  czekoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (śr.21 cm). Upiec na złoty kolor  w temp. 180 stopni.

Składniki  na masę:

  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 biała czekolada
  • dżem z carnej porzeczki lub z jagód
  • wiórki kokosowe

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.(ewantualnie można dodać usztywniacz). Dodać rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę. Biszkopt przekroić na pół, nasączyć dowolnym nasączem. Posmarować dżemem, na to wyłożyć 2/3 śmietany. Przykryć biszkoptem. Posmarować resztą śmietany i posypać wiórkami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów