Sałatka z młodej kapusty z pomidorami i czosnkiem
Kapusta ma w sobie wiele drogocennych dla naszego organizmu witamin oraz polifenoli dlatego spożywanie jej na surowo jest jak najbardziej wskazane. Sałatka wg tego przepisu to potężny „zastrzyk” witamin, ponieważ oprócz kapusty zawiera aromatyczny czosnek, dymkę i duże ilości koperku, który wspomaga trawienie. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs grillowanych.
Niebawem zaproszę Was do kategorii WIEM CO JEM, gdzie dokładnie napiszę o walorach zdrowotnych kapusty i składnikach jakie nam oferuje. Tymczasem zachęcam do wypróbowania przepisu i pozdrawiam.
Składniki na sałatkę:
(na 6 osób)
- średniej wielkości główka młodej kapusty,
- pęczek dymki,
- pęczek koperku,
- 2 ogórki sałatkowe,
- 3 pomidory lub 20 dag pomidorków koktajlowych,
Składniki na dressing:
- 1-2 ząbki czosnku (wg uznania),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- cukier,
- sól i pieprz,
- sok z ½ cytryny.
Sposób wykonania:
- kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, płuczemy i szatkujemy, oprószamy niewielką ilością soli i ugniatamy rękoma, odstawiamy na parę minut żeby zmiękła,
- w tym czasie płuczemy i siekamy dymkę oraz koperek,
- pomidory dokładnie myjemy i kroimy na cząstki,
- ogórki myjemy (ewentualnie obieramy i myjemy) a następnie kroimy pół plasterki,
- przygotowujemy dressing: obrany czosnek przeciskamy przez praskę i
rozcieramy z solą, do oliwy dodajemy roztarty czosnek, pieprz, szczyptę cukru oraz sok z cytryny, dokładnie łączymy składniki (np. potrząsając w małym słoiczku), - następnie wszystkie warzywa dymkę, koperek dodajemy do kapusty, delikatnie mieszamy , polewamy dressingiem i ponownie mieszamy,
- odstawiamy do lodówki pod przykryciem aby składniki się „przegryzły”.