Dymek z pianą i truskawkami
Kruche ciasto, warstwa truskawek oprószona kakao i solidna porcja piany. Całość niezwykle pyszna, rozpływająca się w ustach. Tak pokrótce mogę opisać to ciasto, które oprócz wielu walorów smakowych, pięknie wygląda!
Dymek z pianą i truskawkami
Skladniki:
na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyzeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- czubata łyzeczka cukru pudru
- 1,5 kostki margaryny lub masła
dodatkowo:
- 75 dag truskawek
- 1 łyżka kakao
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić je na pół. Jedna część owinąć woreczkiem foliowym i zamrozić. Drugą również podzielić na dwie części i każdą osobno zamrozic w torebce foliowej.
Przygotować odpowiednią formę - tortownicę o sr. 28 - 30 cm lub formę o wymiarach 24 cm x24 cm (lub wiekszą).
Większą część ciasta zetrzeć na dno formy, równo rozprowadzić kruszonką.
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i położyć przecięciem do dołu. Oprószyć je prze sitko kakao. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Na truskawki zetrzeć drugą część ciasta, na to nałożyć pianę z białek, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.C.
Smacznego!