Słony sernik z rzodkiewką i szczypiorkiem
Miałam wczoraj ochotę na jakieś wytrawne ciasto i wybór padł na sernik z mnóstwem warzyw. Nawet fajny wyszedł, szczególnie taki mocno schłodzony bardzo mi zasmakował. Rzodkiewka i szczypiorek po upieczeniu smakują zupełnie inaczej, przed wszystkim nie mają w sobie już tej ostrości. Do sernika tego najlepiej użyć bułki tartej zrobionej własnoręcznie, wtedy jest najlepsza i przede wszystkim wiadomo, że to bułka a nie chleb. Warto również, pamietać przy doprawianiu surowej masy, że po upieczeniu sernik bedzie zupełnie inaczej smakował i trochę straci na ostrości, więc nie żałujcie soli i pieprzu, aby nie był mdły.
Słony sernik z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki:
- 50 dag białego sera trzykrotnie zmielonego
- 4 jaja
- łyżka masła
- pęczek szczypiorku
- pęczek rzodkiewek
- por średniej wielkości
- 10 dag bułki tartej
- paczka krakersów
- sól
- biały pieprz
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. szczypiorek i rzodkiewkę drobno posiekać, por pokroić w krążki. Masło utrzeć z żółtkami, dodać bułkę tartą i po trochu sera. Ucierać, aż masa będzie jednolita. Następnie dodać pokrojone warzywa i dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Dodać sztywną pianę ubitą z białek i szczypty soli, wmieszać delikatnie również ręką. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą oraz wyłożonej krakersami. wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i upiec na jasnozłoty kolor (ok. 60 min.).
Smacznego!