Udka z kurczaka 5 smaków
Dziś po raz kolejny mam ogromną przyjemność zaprosić Was na efekt wspólnego wirtualnego gotowania z Panną Malwinną. Tym razem zmontowałyśmy pyszne udka o chińskich aromatach. Udka moczone wcześniej przez noc w aromatycznej marynacie nasiąkają wilgocią, zapachem i smakiem. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywają się tak kuszące aromaty, że trudno wyczekać do końca pieczenia ;) Jednocześnie są banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Trzeba im poświęcić 5 minut czasu, żeby móc się potem zajadać pysznym obiadem. I jeszcze jedno. Muszę przyznać, że chyba jeszcze nigdy nie jadłam tak soczystych udek. Soki dosłownie wyciekają z mięsa podczas jedzenia – są doskonałe.
Na koniec chciałam przeogromnie podziękować kochanej Malwinnce za wspólne pichcenie i zaprosić do kolejnego już wkrótce ;) A Was zapraszam również jutro na pikantną sałatkę, która świetnie uzupełniła nam obu dzisiejszego kurczaka.
Przepis pochodzi stąd.
Składniki:
- 1 kg udek lub pałek z kurczaka
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 3 spore ząbki czosnku
- 4-5cm imbiru
- 1 łyżka wytrawnego sherry*
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 2 łyżki miodu
* W oryginale występuje chińskie wino ryżowe, które w Polsce jest raczej niedostępne, ale świetnie się zastępuje wytrawnym sherry właśnie. Jeżeli i tego wina Wam brak można je ewentualnie zastąpić łyżeczką wódki z 2 łyżeczkami białego wytrawnego wina lub wody.
Sposób przyrządzenia:
Udka umyć i osuszyć. Czosnek i imbir bardzo drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umieścić udka w marynacie i odstawić do lodówki na noc. Moja sztuczka na dobrze zamarynowane mięso polega na umieszczaniu go w woreczku, zalewaniu marynatą i zawiązywaniu woreczka uprzednio pozbywając się jak najwięcej powietrza ze środka. Tym sposobem mięso przez cały czas marynowania jest otoczone marynatą ze wszystkich stron i nie trzeba go obracać w trakcie moczenia.
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180st. C. Mięso ułożyć na ruszcie, pod spód położyć naczynie, do którego mogą spływać soki i nadmiar marynaty (żeby nie zabrudzić piekarnika) i wstawić do pieca na ok. 30 minut. Z upieczonego mięsa naciśniętego przy kości powinny wylewać się soki. Udka podawać gorące najlepiej z ryżem i pyszną sałatką, na którą wraz z Panną Malwinną zapraszamy już jutro :)
Smacznego!