Moje ulubione maslane faszerowane jajka na ciepło postanowiłam tym razem wzbogacić o majonez i pieczarki. Wyszły przepyszne!Polecam nie tylko na Wielkanoc!
Z murzynkiem mam wspomnienie jeszcze ze szkoły podstawowej kiedy to na jakąś dyskotekę kilka mam, w tym moja, miały upiec ciasto. Wszystkie ciacha były takie wypasione z masami a moja mama upiekła murzynka. Było mi trochę głupio postawić takie skromne ciasto obok piętrowych przekładańców. Ale jaka była moja radość i duma kiedy murzynek mojej mamy zniknął błyskawicznie i nie został nawet jeden kawałek.
Przepyszna babka. Jedna z lepszych jaką miałam okazję jeść w życiu. Miękka, wilgotna, mocno orzechowa. Po prostu rewelacja. Koniecznie musicie spróbować :)
Jako, że muffinki są chyba najłatwiejszym wypiekiem na świecie polecam dzisiaj te oto z białą czekoladą i rodzynkami. Chyba nie muszę za specjalnie na nie namawiać bo nie znam osoby, która nie lubiłaby mufiinek. Największą zaletą dzisiejszych babeczek jest rozpływająca się w ustach czekolada.
Kulebiak przywędrował do nas ze Wschodu. W wielu domach piecze się go właśnie teraz, na Wielkanoc. Farsz może być w nim przeróżny: warzywny, mięsny lub z rybą. Moja Mama (nauczona przez Prababcię) robi go z kapustą, jajkiem na twardo i dużą ilością koperku. Mój to poniekąd dzieło przypadku- miałam kawałek cielęciny i musiałam go w jakiś smaczny sposób wykorzystać. Padło na kulebiak właśnie.
Zastanawiałam się jaką babkę upiec na święta a że ostatnio furrorę robi babka waniliowa Uli postanowiłam spróbować. I rzeczywiście, dołączę do osób, które się nią zachwyciły bo nie można inaczej. Jest puszysta, lekka delikatna. Do tego wszystkiego należy jeszcze dodać, że jest tak samo świeża na drugi dzień a dla mnie jest to największa zaleta. Bardzo polecam ten przepis bo jest idealny.
Na szybko, jeszcze przed świątecznymi wypiekami, przed życzeniami, wrzucam bułeczki. Mam lekkie zaległości z wpisami;). Pyszne, maślane bułeczki z przepisu Mirabbelki z książki "Drożdżowe wypieki", znalezione w Olcikowej Galerii Chleba. Powiem szczerze, że nie wiem, kiedy one zniknęły;). Nawet nie zdążyłam im spokojnie zdjęć zrobić. Takie były pyszne! I najlepiej takie odrywane, prosto z foremki, jeszcze ciepłe...mmmm...
Babeczki wielkanocne z białą czekoladą, mięciutkie i delikatne w smaku w dodatku bardzo szybkie do wykonania. Doskonałe również na podarunek do życzeń.
Mięso pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gara z obranymi warzywami. Zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować przez 40 minut. Obraną cebulę, pokroić w plastry, zeszklić na oleju. Dodać wątróbkę, pokrojony boczek i dusić.
Wraz z wiosną pojawiają się wokół nas piękne kolory i nastroje. Często zmieniamy dietę na lekką, pełną kolorowych i pachnących warzyw i owoców. Sałatka, którą dzisiaj proponuję jest prosta w wykonaniu i kusząca swoim zapachem i wyglądem.
Na ostatni dzień weekendu majowego polecam bardzo dobrego drinka o obiecującej nazwie Niebiańskie orzeźwienie. Jest to połączenie becherovki, soku bananowego oraz syropu curacao. Jeśli tylko lubicie wymienione składniki skuście się, nie będziecie żałować.
Lubię czerwony barszcz więc pomyślałam sobie, że ta zupa przypadnie mi do gustu. Dodatek imbiru nadaje jej bardzo orginalnego smaku. Zupa po zmiksowaniu staje się dość zawiesista(ja musiałam dolać trochę bulionu) i nie każdemu musi to pasować no ale w końcu jest to zupa krem. Jesli macie ochotę na szaleństwo z klasyką polecam tę zupę.